Конгресмен оптужио Русију да дестабилизује Јужну Америку, Блинкен дели забринутост

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Амерички конгресмен Албин Сирис оптужио је Русију за покушаје дестабилизације Јужне Америке, укључујући Колумбију. С њим се сложио и амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Када је реч о Венецуели ја сам забринут да Русија све више учествује у процесима у тој земљи.... они покушавају да дестабилизују регион. Разговарао сам с нашим амбасадором у Колумбији. Русија је 2019. године превела 6.000 људи кроз Колумбију, а они су протерали троје Руса из Колумбије. Колумбија за Русију није баш туристичка дестинација“, рекао Сирис Блинкену на саслушању у Конгресу.

Како је додао, забринут је да Русија користи Венецуелу како би дестабилизовала Колумбију, да се меша у изборе у Јужној Америци.

Нада се, како каже, да ће се администрација усредсредити на те руске напоре.

Блинкен је рекао да дели забринутост због поступака Русије.

„Видели смо то у Венецуели, значајно присуство и активност Русије регистровани су и на Куби, и веома пажљиво се према томе односимо“, рекао је Блинкен.

Колумбијски лист „Тјемпо“ је у децембру, позивајући се на изворе у влади, објавиo да су власти протерале из земље двојицу руских дипломата због сумње да су се бавили шпијунажом, војном и економском везано за налазишта минерала.

Москва је небројено пута истицала да су оптужбе на рачун Русије о мешању у унутрашња питања другiх држава без икаквих доказа, а такође је негирала и оптужбе о покушајима да утиче на демократске процесе у разним државама.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је за те оптужбе рекао да су „апсолутно неосноване“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала