Кремљ о успоравању Твитера: Страни сајтови морају поштовати руске законе

© Flickr / Jason HowieДруштвене мреже илустрација
Друштвене мреже илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Руске власти потпуно оправдано предузимају мере које обавезују стране сајтове да поштују руске законе, портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

„Не постоји никаква жеља да се било ко блокира, али предузимати мере да би се те компаније приморале да поштују наше законе – то је, наравно, у потпуности оправдано“, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ оцењује поступак „Роскомнадзора“ који је успорио рад друштвене мреже Твитер.

Он је истакао да становници Русије „треба да имају могућност приступа свим светским ресурсима“, али сврха надзорне функције јесте да ти ресурси делују у правним оквирима и да поштују законе и законска требовања руских институција на територији Русије.

„Очигледно је да морају постојати ефикасне мере како би приморали те компаније да ипак извршавају законске захтеве наших институција. Те компаније су дужне да то чине, ако функционишу на територији Русије. Није могуће да неке компаније на нашој територији буду ван правног поља“, истакао је портпарол Кремља,

Подсетимо, Руска служба у сфери комуникација, информационих технологија и медија (Роскомнадзор) донела је одлуку да од 10. марта успори брзину рада друштвене мреже „Твитер“ у Русији на 100 одсто мобилних и 50 одсто стационарних уређаја. 

Одлука је донета због тога што администрација друштвене мреже не блокира илегални садржај. Наиме, модератори Твитера још нису уклонили 3.168 објава које садрже позиве на самоубиство, дечју порнографију, као и информације о употреби наркотика. Истиче се да је „Роскомнадзор“ упутио више од 28.000 захтева о уклањању илегалних линкова и објава. „Роскомнадзор“ не искључује могућност блокирања друштвене мреже, уколико се ништа не промени.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала