Бесне у Приштини: Шпанија их не третира као државу – репрезентација без химне и заставе

© AP Photo / Visar KryeziuФудбалска репрезентација Косова
Фудбалска репрезентација Косова - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Шпаније ће у оквиру квалификација за Мундијал угостити такозвану селекцију Косова 31. марта, а власти те земље одлучиле су да то буде према посебним правилима. „Марка“ наводи да је Министарство иностраних послова одредило да тзв. Косово не сме да има третман суверене државе.

Организатори квалификационог меча за Мундијал у Катару наредне године одлучили су да у преносу неће смети да говоре да Шпанија игра против Косова, него против екипе с територије Косова.

Једноставно, Шпанци ће се према гостима односити као према репрезентацији са територије Србије са подручја Косова и Метохије, без истицања заставе уз шпанску и без описа као пуноправне државе, а химна неће бити наведена као национална химна Косова, него као музика која представља територију Косова.

Угледна „Марка“ такође истиче да ово није први такав случај у Шпанији. То се први пут догодили током Мундијала 1982. године на Пиринејима, представници аргентинских медија нису смели да говоре Енглеска на утакмици Немачке и Енглеске, због Фокландског рата који је окончан у јуну исте године.

​Све ово очекивано је жестоко разбеснело Фудбалски савез тзв. Косова који је експресно реаговао саопштењем, позивајући се на дискриминацију.

„Фудбалска федерација Косова поводом провокације Шпанске фудбалске федерације, која је у најави квалификационе утакмице за Светско првенство, која је заказана за 31. март у Севиљи, Косово под називом територија реагује на следећи начин: Приступ шпанске државе према држави Косово нажалост је био деструктиван од проглашења 17. фебруара 2008. године, али овај приступ и састав које институције ове земље покушавају да дају држављанству Косова не могу да промене историју из стварност“.

Ерлинг Холанд - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Чудо из Норвешке одвело Дортмунд у четвртфинале Лиге шампиона /видео/

Власти у Приштини напомињу да је тзв. Косово независна држава коју признаје већина земаља на свету, као и да су чланови ФИФА и УЕФА.

„Покушај Шпанаца да минимализују државност Косова, позивајући се на нас као територију, узалудан је и неправедан. Свесни су да ће се овог дана суочити са косовским нациналним тимом, који ће бити представљен као и свака друга земља. Критеријуми УЕФА и ФИФА познати су и јасни као кристал, а Шпанија то зна и ништа се неће променити, иако су написали правила. Њихова је ствар како ће да се оправдају пред домаћим медијима, али Косово неће правити уступке. Играћемо само по строгим критеријума и правилика УЕФА, са државном химном и заставом, у супротном меч неће бити одигран“, наводи се у саопштењу Фудбалског савеза непризнате државе.

У Приштини су понашање Шпанаца оценили као недопустиво, контактирали су челнике ФС Шпаније, поручивши да у случају да приступ према квалификационим мечу 31. марта не буде промењен, биће приморани да се обрате Европској кући фудбала (УЕФА).

Подсетимо, у квалификационој групи Б налазе се осим Шпаније још: Шведска, Грчка, Грузија и тзв. Косово.

► Овако није ни Марадона, Рус срушио шампиона у завршници за инфаркт /видео/

► Да ли су Мадриђани „бацили“ 60 милиона евра због Србина?

► Грујић и Порто после велике драме елиминисали Јувентус из Лиге шампиона!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала