Монструозна „жута кућа“ сада би да руши Суд за злочине ОВК

© AP Photo / Peter DejongСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Дик Марти и Хосе Пабло Барајбар имали су дозволу за истражне радње од надлежних из ЕУ, тако да тужба коју најављује адвокат Том Гаши у име власника „жуте куће“, где постоји сумња за монструозни злочин трговине органима, има за циљ да сруши наводе Мартија на основу којих је и основан Суд за злочине ОВК, сматра адвокат Горан Петронијевић.

Петронијевић истиче да тужба приштинског адвоката може да се тумачи и као тужба против целе Европске уније јер је Марти деловао у складу са њиховом дозволом.

Нова акција „жуте куће“ - рушење суда

„Наводи које износи Гаши да су Марти и Барајбар били неовлашћено у „жутој кући“ погрешна су аргументација. Врло сам сумњичав и зашто се ова тема баш сада покреће и питам се да ли то има везе са променом у америчкој администрацији и лобистима који су за гашење суда за ОВК,“ истиче наш саговорник.

Јасно је, каже он, да је ово корак ка њиховом циљу да се суд за злочине ОВК затвори, али не разумем коме ће тужба бити поднета.

„Косовским судовима? Смешно! Зна се да ни Марти ни ти било ко ко буде и ако буде тужен не могу да сведоче пред националним судовима а пресуда косовског суда, може да води само у  корист  тужбе,“ каже он.
С друге стране, Петронијевић подсећа да докази о жутој кући јесу физички уништени, јер Хаг није сматрао да су важни у процесу који се водио тада против Рамуша Харадинаја, али то не значи да о њима не постоји траг.

Пуцају на промену закона о суду за ОВК

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију каже да све личи на саставни део кампање који су Тачи, Весељи и други водили против специјализованих судских већа и тужилаштва са намером да се прекине рад тог тела.

„Вероватно им је намера и да се промени закон о оснивању овог суда. Ово је покушај компромитовања и суда и будућих процеса али и оптужнице јер покушавају да докажу да је све засновано на лажима, притом не износећи никакве доказе за  то,“ додаје Дрецун.

Он каже да је управо из ових разлога и предложио да се у Србији формира државни тим који ће презентовати све доказе о злочинима ОВК.

ЕУ одобрила истражне радње

Небојша Човић, бивши државни координатор за Косово и Метохију, каже да намере Албанаца, још када је оснивање суда било договорено, нисе биле искрене.

„Ово им је сада нови и другачији приступ да дезавуишу рад суда. Шта значи то да је неко „неовлашћено ушао“?  Истраживали су се ратни злочини, па самим тим ова флоскула пада у воду. Овде је реч о највећем злочину у 20 веку, трговина људским органима на простору Европе. Ово сада је удар и на међународне структуре,“ каже Човић.

Наш саговорник мисли да не треба претерано да се овом потезу придаје посебна пажња, али сматра да треба бити опрезан иако је у питању нови спин из Приштине.     

Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да нико није мога да уђе на туђи посед уколико није имао дозволу за тако нешто, па све ово види као пребацивање теме са суђења у Специјализованом суду  за злочине ОВК.

„Нисам изненађен овим потезом мада је неутемељен у праву али има циљ да додатно анимира јавност, посебно на Косову међу Албанцима, да им се наводно чини још једна „неправда“ и да се вређа њихова „борба за слободу“, што нема везе са стварношћу,“ истиче Анђелковић.

Суд за ОВК је удар на њихову државност

Душан Челић, професор права са Приштинског универзитета такође сматра да ово више има улогу дискредитације Специјалног суда него што је у домену права.

„Они од почетка тај суд нису хтели, а како је алтернатива била да се формира под УН, он је фактички уз договор формиран уз помоћ ЕУ. И поред тога, суд је њима страно тело и гледају на њега као на нешто што урушава њихову такозвану државност,“ каже професор Челић.

Гаши је навео и да је Дик Марти преварио Савет Европе својим извештајем о убиствима и трговини органима, обмануо косовске институције које су гласале за формирање Специјалног суда, а да је бивша хашка тужитељка Карла дел Понте, протв које је такође најавио тужбу, користила лажне податке у својој књизи, које је Марти касније користио за извештај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала