Откривен најудаљенији извор мистериозних сигнала: Квазар крије тајне универзума

CC0 / Pixabay / Квазар
Квазар - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Међународни тим научника открио је најудаљенији квазар, облик енергетске супермасивне црне рупе, у универзуму за који се испоставило да представља и најудаљенији извор емисије радио-сигнала.

Квазари се, наиме, јављају када моћна гравитација супермасивне црне рупе у језгру галаксије увлачи околни материјал који формира орбитирајући диск, ослобађајући огромне количине енергије.

Научници указују да би квазари могли да расветле најраније године свемира, када су настајале звезде, галаксије, као и супермасивне црне рупе.

Према резултатима студије, објављене у „Журналу астрофизике“, откривени квазар се највероватније појавио 780 милиона година после Великог праска.

Назван је „П172+18“, а од Земље је удаљен 13 милијарди светлосних година, а овакве врсте квазара представљају снажне изворе емисије радио-таласних дужина.

Истраживачи су приметили небеско тело захваљујући Магелановом телескопу који се налази у опсерваторији Лас Кампанас у Чилеу.

Они су, такође, открили да је супермасивна црна рупа која покреће овај квазар скоро 300 милиона пута масивнија од Сунца.

Тај детаљ их је збунио јер не могу да објасне на који начин је у раним фазама свемира та црна рупа постала тако масивна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала