Повратак Луле: „Отровни поклон“ Америке који би председника Бразила могао скупо да кошта

© AP Photo / Leo CorreaЛуиз Ињасио Лула да Силва
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Показало се да је хапшење и суђење за корупцију бившем председнику Бразила Лули да Силви, које је омогућило актуелном лидеру те земље Жаиру Болсонару да дође на власт, било унапред припремљено, противправно и под великим утицајем САД и ЦИА-е. То је био „отровни поклон“ Америке који би председника Бразила сада могао скупо да кошта.

Овако некадашњи амбасадор у више држава Латинске Америке, универзитетски професор Душан Васић коментарише одлуку судије бразилског Врховног суда Едсона Фачина да поништи кривичне пресуде против бившег левичарског председника Луиса Ињасиа Лула да Силве. У изненадној одлуци судија је навео да суд у граду Куритиба на југу земље није имао овлашћења да суди Лули због оптужби за корупцију и да му мора бити суђено у савезним судовима у главном граду Бразилији.

„Отровни поклон“ Америке председнику Бразила

Професор Васић каже да је одлука судије Фачина да поништи кривичне пресуде против Луле уследила након што су у медије доспеле информације које говоре о томе да је много тога везано за Лулино хапшење, суђење и осуду спроведено у спрези са Сједињеним Америчким Државама и ЦИА-ом, на начин који правно није допуштен.

„Наиме, иако није постојао нити један правни основ да суђење Лули буде одржано у Куритиби, што је судија Фачин новом пресудом и утврдио, управо у том месту је, у сарадњи са америчком обавештајном агенцијом, изрежиран један такав експресни процес, свега три месеца пре избора за председника Бразила, који је резултирао Лулиним слањем у затвор. То га је и избацило из трке за председника, а Болсонару омогућило да победи на тадашњим изборима, док је тадашњи председник суда у граду Куритиба, Серђо Моро, награђен функцијом министра правде у Болсонаровој влади за то што је Лулу осудио. Али, да је читаво клупко почело да се одмотава говори управо Мороова оставка у мају прошле године“, напомиње Васић.

Нема сумње да је првобитна пресуда за корупцију изречена бившем председнику Лули да Силви била политичка и иницирана жељом да се он онемогући да, као главни Болсонаров ривал, победи на последњим председничким изборима у Бразилу, указује Васић. Међутим, тај „отровни поклон“ Америке који је Болсонаро добио 2018. године сада се појављује као нешто што ће му представљати највећу препреку на наредним изборима.

Како се рушила левичарска власт

Бивши амбасадор објашњава да мејлови, депеше, телеграми и документи који су доспели у медије показују како је текао амерички план за слабљење левичарских снага у Бразилу.

„У акцији покренутој још 2014. године у Бразилу су формиране такозване „снаге прање кола“, са задатком да истраже коруптивне радње. У њихово формирање и усмеравање дубоко је била инволвирана ЦИА и Министарство правде САД које је, што се види из једног од мејлова, 2019. године намеравало да им упути уплату од 682 милиона долара. Међутим, како је то све изашло у јавност, уплата је заустављена. Американци су чак финансирали и хакерску групу „Анонимус“ да упадају у мејлове тадашњих левичарских председника и политичара како би могли да дешифрују комуникацију и чак импутирају нешто што у тим комуникацијама није постојало. Све то рађено је са планом да се онемогући стабилизација и останак на власти левице у Бразилу“, каже Васић.

Све ове информације и докази о спрези актуелних бразилских власти са америчким службама не иду на руку актуелном председнику, тим пре што су пресудом судије Фачина враћена Лулина политичка права и отворена му је могућност да се упусти у председничку трку 2022. године.

Какве су Лулине шансе на наредним изборима?

„Лула да Силва има велике шансе да победи на наредним изборима, што показују и прве анкете од пре неколико дана у којима му је половина од више хиљада испитаника дала подршку, док је Болсонаро добио 44 посто. Тако велика подршка Лули просто је невероватна за човека који је до недавно био у затвору. Без обзира на то што има 75 година Лула је физички и ментално у пуној снази, а по изласку из затвора рекао је да се враћа са још радикалнијим левичарским ставовима“, истиче наш саговорник.

Оно што Лули иде у корист, а умањује шансе његовог ривала на предстојећим изборима је економска ситуација у Бразилу, која је једино била добра када су левичари били на челу државе.

„Од како је Болсонаро дошао на власт и почео да спроводи политику неолиберализма, економија Бразила је нагло почела да посустаје, а запосленост да опада. Наиме, он је своје интересе потпуно ускладио са страним капиталом и корпоративним интересима из САД - њима је омогућио додатне концесије за нафту, као и даље крчење шуме Амазона, што је изазвало општу осуду бразилског председника“, указује Васић и додаје да је Болсонаро познат и по томе да није имао лепу реч за индогено становништво нити за жене, чиме је велики део становништва окренуо против себе.
Болсонаро више није потребан Америци

Како каже, лидер Бразила није се снашао ни у пандемији ковида, али оно што му посебно шкоди је промена администрације у Вашингтону.

„Он је у пуној мери заиграо на Трампову карту и следио је сва упутства која је одатле добијао. Његова прва међународна посета управо је била окренута Сједињеним Државама, а оно што је било инкриминишуће у томе јесте што је тамо, заједно са министром правде Мором, отишао право у седиште ЦИА, у Ленгли. Међутим, Трамп више није на власти па Болсонаро више не може да рачуна на подршку САД, јер Џо Бајден прави отклон од свега што је било битно за његовог претходника и прави неки свој приступ у којем тешко да ће се ослонити на Болсонара“, категоричан је Васић.

Бразилски председник се, како је сам изјавио, нада да ће Врховни суд преиначити одлуку суда да поништи осуђујуће пресуде бившем председнику Лули. Саговорник Спутњика међутим мисли да су Болсонарове наде неосноване.

„Уверен сам да ће Врховни суд вратити цео поступак на почетак и одлучити да се он води пред федералним судом. С обзиром на промењене околности и све оно што је изашло у јавност, а што се сада налази у документацији Врховног суда, нема сумње да ће пресуда судије Едсона Фачина бити потврђена“, закључује Душан Васић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала