„Пред колапсом смо“: Црна Гора тражи помоћ од ЕУ и НАТО-а

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Ђорђе Радуловић, министар спољних послова Црне Горе, упутио је 4. марта писмо шефовима дипломатија Европске уније и НАТО-а у којем од њих тражи да хитно помогну Црној Гори у борби против корона вируса, јер је, како је навео, здравствени систем пред пуцањем.

Радуловић од земаља чланица није тражио вакцине већ да, уколико су у могућности, у Црну Гору хитно пошаљу лекаре, техничаре и остало медицинско особље, пише Побједа.

Апелом Министарства спољних послова, о којем Влада није информисала црногорску јавност, тражи се подршка у оквиру Механизама цивилне заштите да би се епидемија у Црној Гори покушала ставити под контролу.

„Како би се супротставили том изазову, обновили смо захтев ка ЕУ цивилном механизму заштите (EU Civil Protection Mechanism) за додатну помоћ. Овога пута тражимо људске ресурсе – докторе, техничаре и остало медицинско особље, који би, уколико то околности дозвољавају, били распоређени и помогли борбу против озбиљне болести њиховим црногорским колегама. Помоћ у докторима и осталом медицинском особљу из ваше земље нам је потребна хитно“, наводи Радуловић у писму у које је Побједа имала увид, преноси РТЦГ.

Иако је министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић 3. марта саопштила јавности како је одлучено да још не дође до потпуног закључавања, те да ће са тим сачекати наредних десет дана, како би се видели ефекти актуелних мера, Радуловић у писму - које је европским дипломатама послато само дан касније - најављује другачији расплет.

„Спољна помоћ оваквог типа један је од кључних елемената који нам може помоћи да се изборимо са ситуацијом у блиској будућности. Лекари у Црној Гори раде све како би испратили процедуре и протоколе, али, нажалост, скоро смо лимитирани када је реч о људским ресурсима. Ситуација узима данак и у великом броју жртава. Како би смирили ситуацију, увели смо строже мере, са изгледним увођењем 'закључавања' како би избегли колапс нашег здравственог система“, навео је Радуловић.

Нажалост, како је признао, Црна Гора је тренутно једна од земаља која је најозбиљније погођена вирусом корона у Европи.

Бележи се, према речима министра, висок ниво локалне трансмисије као и велики број хоспитализованих пацијената у свим деловима земље, „а лекари и медицинско особље су готово исцрпљени“.

„У изазовним временима за цели свет, сарадња и солидарност су кључ. Током овог периода сведоци смо да без обзира колико је пандемија 'разбила' цео свет, јединство и заједничка акција су кључни. Ваша помоћ, у мери могућег, била би изузетно значајна за превазилажење тешке ситуације у нашој земљи што пре и са што мање последица“, закључује Радуловић у писму.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала