Русија: Однос према Сирији у оквиру ОЗХО - још један доказ дволичности Запада

© AP Photo / Peter DejongОЗХО
ОЗХО - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Дволичност западних земаља у односу према раду Организације за забрану хемијског оружја  (ОЗХО) јасно се показала на питању нацрта одлуке о лишавању Сирије права које има по Конвенцији, оценили су у сталном представништву Русије у тој организацији.

Како наводе представници Русије, Француска је уз подршку других држава Запада изнела на разматрање Конференције држава-учесница нацрт одлуке о лишавању Сирије права и то на основу тенденциозних навода из првог извештаја тима Техничког секретаријата ОЗХО.

Русија је предложила да се унесе и допунска тачка на дневни ред, али су се томе одмах успротивили коаутори антисиријске одлуке, покушавши да убеде представнике Русије да разматра постојећи дневни ред али су на крају ставили питање на гласање.

Руски предлог је одбијен, али изузетно велики број оних који су се уздржали од гласања говори о томе да не желе да буду доведени у везу са курсом који су заузеле западне земље на челу са САД.

„То што се догодило је још једно сведочанство како позната група земаља намеће у Организацији своја правила на штету међународног права и тако на све начине политизује њену делатност, настојећи да реализују своје геополитичке интересе“, наводи се у саопштењу руског представништва при ОЗХО.

Подсетимо, у јулу 2020. године, Извршни савет ОЗХО дало је Сирији 90 дана да обавести организацију о фабрикама које су производиле хемијско оружје, а које је наводно употребљено у марту 2017. године, као и да се изјасни о хемијском оружју које наводно тренутно поседује.

У новембру је извршни директор ОЗХО Фернандо Аријас рекао да Сирија није испоштовала рок од 90 дана да пријави оружје које је наводно коришћено у Ел Латамини и открије преостале залихе. Због тога су Француска и бројне друге земље предложиле овој организацији да „суспендује права и привилегије“ Сирије, а конкретно је предложено да јој се одузме глас у организацији.

Москва и Дамаск више пута су оптуживале ОЗХО за пристрасност у истрази инцидената у Сирији и доводиле у питање закључке техничког секретаријата ОЗХО. Сиријске власти навеле су да никада нису користиле хемијско оружје против цивила и терориста, а читав хемијски арсенал земље уклоњен је из Сирије под контролом ОЗХО.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала