Ситуација у Новом Пазару алармантна, опасност је близина Копаоника

© Sputnik / СпутњикНовопазарци испред Ковид клинике
Новопазарци испред Ковид клинике - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да је епидемиолошка ситуација у Новом Пазару алармантна и да треба учинити све да би се „избегао прошлогодишњи сценарио“.

Ђерлек је гостујући у Јутарњем програму РТС-а оценио да на велики број оболелих утиче близина Копаоника где борави велики број гостију из земље и иностранства.

„Молимо Бога да се о но што смо доживели прошле године у јуну и јулу више никада не понови, зато смо врло опрезни. Ја сам по налогу министра Лончара отишао на терен да сагледам ситуацију и могу да кажем да је ситуација у Новом Пазару алармантна зато што нам је Копаоник близу, тамо борави много људи из ЕУ, а Европска унија гори од короне. И сада људи из Новог Пазара који иду на Копаоник и скијају преносе тај вирус даље“, објашњава Ђерлек.

Он је навео да је у Новом Пазару вакцинисано само око пет одсто људи и да је из тог разлога јуче направљена нова стратегија како разговарати са људима и вакцинисати их.

„Евидентно је да је у Новом Пазару око пет одсто људи вакцинисано. Поједини политичари који говоре да не треба да носе маску и да се вакцинишу, створили су сумњу код грађана. Мислим конкретно на Угљанина. Грађанима треба објаснити да гугл доктори и антиваксери не треба да се слушају“, рекао је Ђерлек и изнео наду да ће захваљујући новој стратегији бити повећана вакцинација у Новом Пазару.

Истиче да са људима треба разговарати и објаснити да је вакцина против ковида 19 једино средство са којом можемо победити пандемију.

„Ми смо јуче направили пресек броја вакцинисаних, направићемо нов пресек за десет дан и надам се да ће Нови Пазар дуплирати број вакцинисаних“, навео је државни секретар министарства здравља.

Доћи ћемо до сваког села

Говорећи о вакцинацији људи у руралним срединама, наводи да ће са локалним самоуправама прићи до сваког села, до сваког прага како би се вакцинисали сви они који желе, а нису имали начин да се пријаве.

„То ћемо учинити да би они добили своје право. Имамо доста градова где је више становништва у селима него у граду, пример је Сјеница, у Зајечару имамо 32 села где треба да извршимо вакцинацију. Ићи ћемо на терен, директно на кућни праг и вакцинисати људе јер желимо да вакцинишемо сваког човека који то жели. Нећемо чекати да нас позивају, већ ћемо ићи ка њима. У тим џеповима су нам остали стари људи, морамо да идемо код њих. Једва чекамо да оставримо циљ, а то је да вакцинишемо два и по до три милиона људи и да остваримо колективни имунитет“, рекао је Ђерлек.

Ђерлек је рекао да 180.000 грађана који су се пријавили за вакцину, а до сада нису позвани, да ће бити вакцинисани у нареднх 10 до 15 дана, односно, да ће бити опет организована масовна имунизација.

Објаснио је и да су са пунктова за вакцинацију враћани људи због алергије на пеницилин, а да то апсолутно нема везе са вакцином.

„Став стручњака је да она нема везе са пенецилином. Од свих вакцина само троје људи је хоспитализовано због јачих контраиндикација“, казао је он и подсетио да и после вакцинације треба водити рачуна да има људи који су се заразили и после друге дозе, да две дозе не штите 100 одсто али и нагласио да је „небулоза и да вакцина може да зарази“, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала