Чешки министар полиције против примене „Спутњика Ве“ у земљи

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Први заменик премијера и министар полиције Чешке Јан Хамачек сматра нецелисходним коришћење руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у земљи.

Председник Националног штаба за превазилажење кризних ситуација је у интервјуу за прашку радио-страницу „Списак-новости“ рекао да је у интересима актуелног система вакцинације становништва да у њему остану само вакцине чије је коришћење одобрила Европска унија.

„Мислим да би систем потпуно уништило да у њега доспе вакцина коју није регистровала Европска агенција за лекове (ЕМА). То би угрозило темпо вакцинације у Чешкој“, изјавио је Хамачек.

С тим у вези, додао је да је „уверен да би и након што ЕМА одобри примену 'Спутњика Ве' у Чешкој то свеједно представљало проблем, јер се према руској вакцини развио изузетно контроверзан став“.

Међутим, он сматра да би власти требало да пронађу начин „да обезбеде руску вакцину онима који по сваку цену желе да је приме“.

Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Чешки новинар: Руска вакцина „Спутњик Ве“ једна од најбољих

Према његовом мишљењу, чешко руководство би требало да усмери енергију на тражење додатне количине вакцина регистрованих у ЕУ за чешке становнике, а не да је усмерава на преговоре са руском страном о куповини „Спутњика Ве“. Политичар сматра да чешки председник Милош Земан врши велики притисак на владу како би реализовао планове који предвиђају да земља купи руску вакцину.

Додао је да сматра да вакцинација „Спутњиком Ве“ у Чешкој неће почети без регистрације у ЕМА, чак и да у земљу стигне нека партија тог препарата. Како је рекао, власти земље ће донети одлуку о потенцијалној куповини руске вакцине тек након што је ЕУ одобри за коришћење.

Недавно је Земан за „Си-Ен-Ен Прима“ изјавио да је упутио писмо председнику Русије Владимиру Путину у којем је молио да се његовој земљи испоручи вакцина „Спутњик Ве“.

​Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала