Естонија обећала Украјини помоћ у „враћању“ Крима

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаСтела и заставе на улазу у град Керч на Криму
Стела и заставе на улазу у град Керч на Криму - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Председавајући Одбора за међународне послове естонског парламента Марко Михелсон обећао је да ће та земља помоћи Украјини да „врати“ Крим.

Михелсон је нагласио да Талин никада неће признати полуострво као део Русије.

„Естонија... ће радити на томе да међународно право и људска права утру пут деокупацији Крима“, написао је естонски посланик на Фејсбуку.

Политичар је додао да је за то потребна доследна међународна сарадња и „неуморно“ промовисање интереса саме Украјине.

Раније је сличну иницијативу покренула и амбасада Велике Британије у Кијеву. Дипломате су предложиле програм „Отворена будућност“ који би требало да финансира „развој реинтеграције“ полуострва и територија које не контролише Кијев на истоку Украјине, као и да забележи „кршење људских права“.

Посланик Државне думе Русије Михаил Шеремет позвао је Велику Британију да смањи „колонијалне амбиције“ и да се не меша у унутрашње ствари Русије. Шеф кримског парламентарног одбора за народну дипломатију и међунационалне односе Јуриј Хемпел уверава да ће планови Лондона за „реинтеграцију“ Крима у Украјину бити осујећени. Он је нагласио да власти западних земаља намерно стварају „митове“ о кршењу људских права у републици. Истовремено, нико од њих се није потрудио да лично посети полуострво и разговара са његовим становницима.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала