Јапански експерт: Токио треба да покаже спремност да блокира Јужне Куриле

© Sputnik / Екатерина Аристархова / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Јапан треба да покаже „спремност и способност“ да блокира мореузе између копненог дела Русије и Јужних Курила у циљу решавања „територијалног питања“, рекао је јапански политички аналитичар, бивши дипломата Акио Каватао за портал „Њузвик Јапан“.
„Како би руске власти схватиле важност решавања територијалног проблема, јапанска влада треба да покаже своју спремност и способност да блокира мореузе Ла Перуз и Цугару који представљају главне маршруте за снабдевање између копна Русије и четири 'северна острва'“, рекао је јапански експерт.

Притом, како је истакао, Токио у овом моменту не треба да жури са решавањем курилског питања, већ треба да сачека да „национална моћ“ Русије „опадне, као деведесетих година прошлог века“. Међутим, он признаје да се ништа слично не може предвидети у догледној будућности, стога Јапан треба да се припреми на „дуг процес“ рада на територијалном проблему.

Оно што Токио већ сада треба да учини, према мишљењу Кавата, јесте да „уништи главни предуслов става Русије“ и да целом свету покаже да споразум из Јалте, потписан 1945. године, сам по себи не дефинише мењање граница између Русије и Јапана и да „САД у Јалти уопште нису уступиле четири 'северна острва' Совјетском Савезу“. У свему томе боље је сачувати смиреност и хладнокрвност, а такође избегавати непотребну буку у медијима, прецизира он.

„Односе са Русијом треба да градимо комплексно, постепено настојећи да створимо код ње расположења која су за нас повољна са становишта решавања територијалног питања“, закључује јапански експерт.

Акио Каватао је дуго радио у Министарству спољних послова Русије, три пута је био на пословним путовањима у амбасади у Совјетском Савезу и у Русији. Предаје на Универзитету у Токију и Универзитету Васеда као гостујући професор.

Спор око Курилских острва

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Курила.

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала да, након закључивања мировног споразума, размотри могућност да Јапану преда острва Хабомаи и Шикотан. Судбина Кунашира и Итурупа није била тема преговора.

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се нарушавање територијалне целовитости Русије, укључујући и делимично отуђење територије, изједначава са екстремизмом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала