Кључ је у Вашингтону и Техерану: Шта може Русија?

© AP Photo / Carlos BarriaЗастава САД и Ирана
Застава САД и Ирана - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Кључ за обнову споразума о иранском нуклеарном програму је у Вашингтону и Техерану, а Москва може да пружи подршку у два правца: да помогне странама у постизању ефикасног плана, а Ирану да усклади своје нуклеарне активности са споразумом, оцењују руски експерти.

Шеф руске дидпломатије Сергеј Лавров поздравио је намеру Вашингтона да да се врати Заједничком свеобухватном акционом плану о иранском нуклеарном проблему (СВПД), уз поруку да Русија сматра да треба разрадити синхронизовану шему корака за Иран и САД по питању обнављања Заједничког акционог плана, додао је руски министар.

Kључ за обнову споразума у Вашингтону и Техерану

Руски експерти су сагласни да су је кључ за договор о обнови споразума у Вашингтону и Техерану, пошто су Сједињене Државе изашле из споразума, а Иран затим смањио своје обавезе предвиђене тим документом. Директор руског Центра за енергетику и безбедност Антон Хлопков истиче да без политичке воље и практичних акција Вашингтона и Техерана неће доћи до обнављања споразума, без обзира шта треће земље раде поводом тога.

„Важно је истаћи да и нова америчка администрација и Иран најављују спремност за повратак споразуму. Важно је и да су у овој области учињени практични кораци, а Сједињене Државе пре свега треба да почну да показују спремност да укину санкције не само речима, већ и практичним примерима. До сада нова администрација није укинула санкције које је увео Трамп. Без напретка у овој области, даља динамика неће бити могућа“, уверен је Хлопков.

Како Русија може да помогне

Овај експерт додаје да ако Иран и Вашингтон почну практично да се крећу у сусрет један другом, онда Русија има најмање две области где може да помогне.

„Прва је, наравно, политичка и дипломатска стаза помагања Вашингтону и Ирану у постизању конкретних договора. Вероватно ће бити потребан неки план, јер би и Вашингтон и Иран, због различитих унутрашњих и спољних политичких разлога, требало да паралелно предузимају кораке. И наравно, Русија, као држава која наставља да игра активну улогу у одржавању ефикасности споразума, овде може да пружи своју политичку и дипломатску помоћ, имајући добре контакте са Техераном и дијалог са новом америчком администрацијом. Потврда овога је продужење Споразума о стратешком наоружању“ објашњава Хлопков.

© AP Photo / Mohammad BernoИран је премашио показатеље који су забележени у оригиналном споразуму.
Кључ је у Вашингтону и Техерану: Шта може Русија? - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Иран је премашио показатеље који су забележени у оригиналном споразуму.

Као другу област где Русија може да одигра своју јединствену улогу он наводи помоћ Ирану да своје нуклеарне активности усклади са првобитним споразумом из 2015. године.

Иран је премашио показатеље који су забележени у оригиналном споразуму, а за неке од ових одредби Русија има јединствену експертизу, могућност и правну основу како би помогла Ирану да се врати у оквир квантитативних граница које су тада дефинисане“, истиче саговорник Спутњика.

Лавров предложио једино могуће решење

Руски експерт Владимир Сажин, са Института за Блиски исток Руске академије наука подсећа да се између Ирана и САД води бескрајна расправа, те да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је предложио једино могуће решење које би могло довести до обнове иранског нуклеарног споразума.

„На пример, Иран се враћа обогаћивању уранијума на нивоу од 3,75 одсто (као што је било дозвољено према уговору, а сада Иран обогаћује и до 20 одсто). Истовремено, Сједињене Државе, рецимо, укидају забрану извоза иранске нафте. Само наводим пример како то може бити, јер је списак иранских кршења СВПД велик, а списак америчких санкција још већи. Према томе, овде експерти за нуклеарну енергију и политичари треба добро да разраде план и одлуче које кораке ће истовремено предузети Техеран и Вашингтон“, напомиње Сажин.

Према његовом мишљењу, технички посао у обнови споразума требало да обавља Међународна агенција за атомску енергију, а политички део земље-аутори Иранског нуклеарног споразума: Русија, Кина, Француска, Немачка и Велика Британија. Сажин закључује да је ово сложен, али једино могући пут у процесу обнове споразума о иранском нукеларном програму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала