Кремљ: Забринути смо због пораста тензија у Донбасу, могуће провокације

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПрипадници оружаних снага Доњецке Народне Републике у близини села Петровско у Доњецкој области
Припадници оружаних снага Доњецке Народне Републике у близини села Петровско у Доњецкој области  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Пораст напетости на контакт-линији у Донбасу изазива забринутост Кремља, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Добијамо информације да се на контакт-линији у последњих месец дана значајно повећала напетост. Било какав пораст тензија у тако 'врућој' тачки може потенцијално прерасти у различите провокације, и узимајући у обзир агресиван став украјинских Оружаних снага, наравно да смо забринути“, рекао је Песков, коментаришући ситуацију у Донбасу.

Он је додао да је у овом случају велика одговорност на медијима.

„Сами сте споменули случајеве када су они објављивали вести које су у суштини биле нетачне, и које су касније демантовали људи из самопроглашених република. Овде треба бити веома пажљив и проверити информацију десет пута, узимајући у обзир крајњу напетост на контакт-линији“, упозорио је портпарол Кремља, обраћајући се новинарима.

Такође је истакао да Москва није добила нови план за решавање ситуације у Донбасу, који су раније спомињали у Кијеву.

Говорећи о могућим билатералним контактима председника Русије и Украјине, Песков је нагласио да Кремљ није добијао предлоге о организацији такве врсте састанака.

Раније је канцеларија председника Владимира Зеленског саопштила да је Украјина дорадила план за мирно решење ситуације у Донбасу који су предложиле Француска и Немачка. Шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да је нови план у духу Минских споразума и да је у складу са нормама међународног права. Он је додао да се сада чека да га Москва одобри. Међутим, Русија ништа не зна о том документу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала