Криза словачке владе због куповине руске вакцине

© Пресс-служба правительства Словакии / Уђи у базу фотографијаИспорука вакцине против ковида "Спутњик Ве" у Словачку
Испорука вакцине против ковида Спутњик Ве у Словачку - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Словачки премијер Игор Матович објавио је у четвртак о оставци министра здравља те земље Марека Крајчија због несугласица у владајућој коалицији у вези са куповином руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).
„С обзиром да је одлучујући повод за захтев за оставком министра здравља од стране наших коалиционих партнера била куповина руске вакцине ‘Спутњик Ве’, онда би, по мом мишљењу, ова оставка требало да се догоди тек након што у Словачкој почне употреба ‘Спутњика Ве’“, рекао је премијер на конференцији за новинаре.

„Поред мене стоји човек који је од свих министара највише прошао за 12 месеци пандемије“, истакао је Матович говорећи о Крајчију. Премијер је захтев за оставком министра здравља назвао једним од најапсурднијих, најнељудскијих и најнеморалнијих. Министар је, према речима Матовича, био „ритуална жртва“ неслагања у владајућој коалицији.

Премијер је саопштио да је притисак на њега да тражи оставку министра здравља постојао већ дуже време и да је свака грешка учињена током пандемије у одлукама кабинета била је сваљена на Крајчија.

Поглед на Братиславу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Словачки премијер: Москва предлаже - ако због руске вакцине прети пад владе, да раскинемо уговор

Из Русије је 1. марта, на иницијативу Матовича, испоручена прва партија вакцине „Спутњик Ве“, што је изазвало оштру реакцију лидера десничарских партија које су део владајуће коалиције. Председница земље Зузана Чапутова није подржала њихове покушаје да натерају премијера да поднесе оставку, али су они условили наставак коалиционе сарадње оставком министра здравља, који је издао дозволу за употребу вакцине „Спутњик Ве“ у земљи.

Премијер Матович договорио се о испоруци вакцина из Русије тајно од коалиционих партнера. Они су раније блокирали ову одлуку на заседању владе, образлажући свој став чињеницом да „Спутњик Ве“ није регистрован код Европске агенције за лекове (ЕМА). Према мишљењу премијера, ово је представљало испољавање непоштовања политичара према својим суграђанима који су умирали због недостатка вакцина против ковида 19 и нездрав геополитички приступ проблему.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала