Откривена истина о „лажној зори“: Решена вековна мистерија

© Sputnik / Vladimir Smirnov / Уђи у базу фотографијаБајкалско језеро
Бајкалско језеро - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Пророк Мухамед описао је тај феномен, проучавао га је и астроном из 17. века Касини, а данас дански научници који раде за НАСА кажу да су разоткрили мистерију „лажних зора“ и да она потиче од цурења Марсове прашине у свемир.

Познат и као „зодијачко светло“, феномен „лажне зоре“ је светлосни појас који се појављује одмах након заласка сунца и најсјајнији је за људе који живе на северној хемисфери у марту и априлу. На јужној хемисфери ефекат је најуочљивији након заласка сунца крајем лета и најсјајнији пре изласка сунца.

Научници су мислили да је „лажна зора“ узрокована прашином у свемиру која је долазила од астероида и комета док је осветљавало и одражавало Сунце. Дански истраживачи који су дизајнирали навигациони систем у мисији НАСА „Џуно“, кажу да честице прашине заправо потичу са Марса.

Тим са Техничког универзитета у Данској дизајнирао је и поставио четири камере које ће се користити за навигацију орбитером „Џуно“ за његово лансирање ка Јупитеру у августу 2011. Летелица кружи око Јупитера од 2016. године.

Током путовања до гасног гиганта, орбитер је прошао кроз прашину, али су тек сада истраживачи имали прилику да анализирају налазе. Честице прашине ударале су великом снагом у „Џуно“, али су биле премале да би се у почетку снимиле камере.

Професор Џон Леиф Јоргенсен, коаутор студије у научном часопису „Геофисикл рисрч“ објављеном у уторак на мрежи, рекао је за ТВ2 да има толико малих предмета да је изгледало као да је неко истресао столњак пун мрвица хлеба кроз прозор. Његов тим је открио најмање 23.000 комада када су анализирали снимке.

Тим је израчунао да је највероватније прашина изашла из гравитационог поља „црвене планете“ пошто је погодила „Џуно“ током лета до Јупитера, преноси РТ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала