Производња руске вакцине на „Торлаку“ почиње 20. маја

© Фото : Спутњику уступио Кабинет министра за иновације и технолошки развојСастанак који су у Москви одржали министар у Влади Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров
Састанак који су у Москви одржали министар у Влади Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
„Производња руске вакцине ’Спутњик Ве‘ на Институту Торлак почиње до 20. маја ове године. Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе где ће бити произведена ’Спутњик Ве‘ вакцина”, потврђено је на састанку који су у Москви одржали министар у Влади Србије Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

То је, како је рекао, потврђено данас на састанку у Москви са његовим руским колегом, министром индустирије и трговине Денисом Мантуровим, на којој је потврђена мапа пута за организацију производње руске вакцине у Србији.

„На тај начин, Србија ће бити прва земља у Европи која ће производити руску вакцину и моћи да је извози по целој Европи“, нагласио је Поповић.

Министар је рекао да су у изради мапе пута учествовали најкомпетентнији институти из Русије, пре свих, „Гамалеја“, Институту који је створио вакцину „Спутњик Вe“, те Руски фонд директних инвестиција, руско Министарство индустрије и трговине и фабрика „Гемеријум“, из Владимирске области из које Србија данас добија највећи број вакцина.

„Када је реч о количинама, ово је прва фаза, у којој ће бити произведено четири милиона вакцина“, рекао је Поповић.

На састанку председника Александра Вучића и заменика председника руске Владе Јурија Борисова, 15. фебруара у Београду, издат је налог да се у року од месец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

„Урадили смо то и пре задатог рока“, рекао је Поповић.

Он је навео и да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија са руским партнерима, а до 16. априла у Србију би требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту „Торлак“.

„Ове валидационе серије, у року од неколико дана, биће послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт ’Гамалеја‘“, објашњава Поповић.

То испитивање, појашњава, траје 21 дан, а после потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији.

Поповић је истакао да „прва фаза“ производње руске вакцине у Србији подразумева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

„Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду Студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији. То ће захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета ’Торлака‘, али верујемо да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године“, рекао је Поповић.

Он је захвалио руским партнерима на помоћи у локализацији производње вакцине „Спутњик Ве“ у Србији.

„Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи“, рекао је Поповић.

Погледајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала