„Савези кроз призму новца“: Шта није у реду са јужнокорејско-америчком алијансом?

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Највеће повећање расхода Сеула од 2002. године на издржавање америчке војске у Јужној Кореји можда је и потврдило „значај јаког јужнокорејско-америчког савеза као стуба мира и просперитета на Корејском полуострву и североисточној Азији“, међутим, поједини стручњаци сматрају да има много неразумљивих разлога за увећање трошкова.

Након повећања расхода за боравак америчке војске на Корејском полуострву од 13,9 процената у 2021. години, како је још договорила администрација бившег председника Доналда Трампа (1,18 милијарди долара), у 2022. години ће та сума порасти за додатних 5,4 процента. То је повезано са повећањем одбрамбеног буџета Јужне Кореје, једне од земаља која највише улаже у војну сферу, што ће се наставити све до 2025. године.

„Јужнокорејско министарство спољних послова је повезало повећање расхода на заједничку одбрану са Сједињеним Америчким Државама са растом прошлогодишњег одбрамбеног буџета, што је представљено као преговарачки успех. Међутим, то није учињено на основу концепта односа 'безбедносних претњи' према 'општим безбедносним могућностима', већ зато што Јужна Кореја мора да плати САД расходе на одбрану, без обзира на тренутну безбедносну ситуацију. Немогуће да то човека не огорчава“, изјавио је у интервјуу Спутњику професор Института за проблеме Далеког истока на Универзитету Кјунгнам Ким Донг Јуп.
Америчко војно возило пролази поред лансера система ТХААД у бази Сонгџу у Јужној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2020
Јужна Кореја: Демонстранти блокирали америчку базу

Према његовом мишљењу, у изјави Министарства спољних послова о резултатима преговора је било много хвале, а са гледишта одбране, напротив, има много необичних и неразумљивих разлога за увећање трошкова.

„Запањио сам се када сам видео како Министарство спољних послова са поносом говори, да ће сада 'расходи на особље' који укључују плаћање државних службеника које ангажује америчка војска, бити покривени са још 12 одсто (од средстава које Јужна Кореја издваја за заједничку одбрану)“, рекао је он.

Ако суми, коју влада Јужне Кореје плаћа као расходе на одбрану, додамо трошкове КАТУСА (Korean Augmentation Troops to the United States Army), плаћање судских трошкова и друго, онда је јужнокорејски допринос скоро три пута већа од званичног.

Поред тога, износ који америчка војска није искористила премашује билион вона (око 880 милиона долара), али Америка не открива те податке и тражи безусловно увећање јужнокорејских трошкова за одбрану“, наводи експерт.

Према речима професора, када је месец дана пре планиране посете бившег председника САД Барака Обаме Јужној Кореји, један члан парламентарног комитета за одбрану покренуо питање неискоришћених средстава пред тадашњим министром одбране Кимом Гванџином, он је сугерисао да се не покреће питање тог проблема.

„Не мислим да администрација председника, Министарство спољних послова и наш тим преговарача није знао за те ствари које сам споменуо. Желим да верујем да је одлука донета после озбиљних разматрања. И схватам да је уследио велики притисак САД-а на нивоу неприметних претњи о којима не би требало говорити. Без обзира на све, то је проблем који не би требало затворити фразама 'а шта смо могли да урадимо' или покушајима да се оправда наш став. Да се искреније говорило о теми америчко-јужнокорејског савеза, тада би друга страна била осетљивија“, сматра Ким Донг Јуп.
Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Време је да се повећа дисциплина у војсци: Ким мења командни састав

Он је подсетио, да су многи експерти прогнозирали да ће се доласком Бајдена на власт америчко-јужнокорејски савез обновити и вратити на претходни ниво. Али, да ли је тако?

„'Савези кроз призму новца', то није карактеристика америчке дипломатије за време Трампа, већ уобичајена и раширена појава. Само се име променило, и иако споља то тренутно није приметно, постаће јасно када се ситуација погорша. Ако дамо више новца за заједничку одбрану, да ли ће нам САД рећи 'па, ви онда не морате да учествујете на антикинеском фронту'? Или нас неће терати да учествујемо у Индо-пацифичкој стратегији или Quad plus савезу? Или ће нам, можда, вратити права да командујемо у случају рата? Или ће нам помоћи да побољшамо међукорејске односе и уважаваће наше мишљење у политици према Северној Кореји?“, пита се експерт.

Ким Донг Јуп је навео да ће 17. марта, први пут после пет година, у Сеулу бити одржани разговори министара спољних послова и одбране Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава у формату 2+2. 

„Пре свега, ми морамо да мислимо не о нашим надама и жељама, већ о томе да ће 12. марта бити одржан самит 'четворке', коју су већ прозвали 'антикинеским фронтом', и о томе зашто шефови Стејт департмента и Пентагона одмах након тога одлазе у Јапан, а затим и у Јужну Кореју. Приоритети су јасни“, нагласио је професор Ким.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала