Стејт департмент издваја 900 хиљада долара на радничка права у Јерменији

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент планира да издвоји 900 хиљада долара за спровођење мера усмерених на „јачање“ права радника у Јерменији. Ради се о обезбеђивању права Јермена на штрајк, закључивање колективних уговора, као и јачању улоге синдиката.

Портал РТ упознао се са описом овог гранта.

Како се наводи у документу, становници Јерменије нису довољно обавештени о својим радним правима. Осим тога, они не знају много ни колики значај имају синдикати у заштити ових права.

Према мишљењу представника Бироа за демократију, људска права и рад Стејт департмента (управо овај Биро ће надгледати напредак одговарајуће иницијативе) тренутно је запосленима у јерменским државним организацијама потребно да спроведу институционалне реформе у области запошљавања, као и да се влада и послодавци чешће подсећају на њихова права.

„Спровођење реформи најављених током револуције (‘плишана револуција’ 2018. године након које је Никол Пашињан постао премијер Јерменије), сада има посебан значај у условима све веће бојазни да ће Русија, искористивши прилику, добити могућност да утиче на цивилно друштво и спречи спровођење демократских реформи“, прецизира се у тексту.

Тако се у документу примећује да, ако су грађани земље заједно са организацијама цивилног друштва (невладиним организацијама) компетентнији у области радног права, биће им лакше да откривају кршења у области рада и подносе жалбе одговарајућим органима.

„Биро за демократију, људска права и рад прима пријаве за пројекат са буџетом од 900.000 америчких долара који има за циљ да осигура да радници и њихове организације буду свесни својих права... и да могу ефикасно да заступају ставове и интересе радника у односима са државом и послодавцем“, наводи се у документу.

Очекује се да ће програм који финансирају Сједињене Америчке Државе имати позитиван утицај на повећавање потенцијала синдикалних активиста у Јерменији, да ће обезбедити контролу извршавања међународно признатих радних стандарда у земљи на локалном нивоу и подржати предложене реформе.

На конкурс за грантове могу се пријавити америчке и стране комерцијалне, непрофитне и невладине организације, међународне организације и институције високог образовања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала