„Астра зенека“ спорна и у Италији и Норвешкој

© REUTERS / DADO RUVICВакцина Астра зенека
Вакцина Астра зенека - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
После шест земаља ЕУ, примена вакцине „Астра зенека“ суспендована је и у Норвешкој. Како наводе медији, у Италији је повучена једна серија "Астра зенеке"

Италијанска агенција за лекове (Аифа) саопштила је да је забранила примену једне серије вакцина „Астра зенека“ на територији земље.

Како се наводи у саопштењу агенције, забрана је уведена „из предострожности“ јер су уочена „нека озбиљна нежељена дејства која се подударају са применом вакцине из серије АБВ2856“.

„Аифа ће применити даље мере уколико то буде потребно и налази се у блиском контакту са Европском агенцијом за лекове (ЕМА)“, наводи се у саопштењу.

Према писању локалних медија, серија чија је примена обустављена у Италији није она чију су примену обуставиле неке друге европске земље.

Одлука италијанских власти уследила је након два смртна исхода после вакцинације на Сицилији. Један полицајац и један војник су преминули неколико дана после примене прве дозе вакцине.

Норвешка такође забранила „Астра зенеку“, Данска утврдила везу између угрушака и вакцине

„Ово је одлука донета из опреза“, рекао је на конференцији за новинаре Гејир Букхолм, директор одељења за превенцију и контролу инфекција на Норвешком институту за јавно здравље, пренео је Ројтерс.

Данска национална здравствена агенција саопштила је раније данас да привремено обуставља имунизацију вакцином „Астра зенека“ против ковида 19 након стварања крвних угрушака код неколико људи који су се вакцинисали, од којих је један, како се извештава, преминуо, пренео је „Гардијан“.

Британски лист је навео да је данска агенција објавила да није дефинитивно утврдила везу између угрушака и вакцине, али је навела да је затражила од регионалних власти, надлежних за увођење вакцинације, да за сада престану да користе вакцину „Астра зенеке“.

Претходно су исту одлуку донеле и Естонија, Литванија, Луксембург и Летонија.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала