Већ 50 земаља одобрило руску вакцину „Спутњик Ве“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Гам-Ковид-Вак" (Спутњик Ве)
Руска вакцина против ковида Гам-Ковид-Вак (Спутњик Ве) - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Намибија је постала 50. земља која је одобрила руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), саопштио је Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ).

„РФПИ саопштава о регистрацији руске вакцине против ковида 19 'Спутњик Ве' у 50. земљи – Републици Намибији. Министарство здравља и социјалне подршке Намибије регистровало је препарат у оквиру убрзане процедуре. Вакцина 'Спутњик Ве' је одобрена у земљама са становништвом од преко 1,3 милијарде људи“, саопштио је Фонд.

​Према речима директора Фонда Кирила Дмитријева, одобрење вакцине у већ 50 земаља је нова важна фаза

„РФПИ сарађује са партнерима широм света и нуди једну од најбољих вакцина у погледу ефикасности, безбедности и доступности. Видимо велико интересовање и улажемо све напоре како бисмо задовољили потражњу за руском вакцином и како би више земаља имало могућност да заштити становништво захваљујућу 'Спутњику Ве'“, истакао је Дмитријев.

Азербејџан ће купити руску вакцину

Истовремено, азербејџански премијер Али Асадов је изјавио да ће званични Баку купити „Спутњик Ве“ од Русије.

„Премијер Али Асадов је потписао налог о увозу лекова. Према споразуму који су потписали државна Агенција за обавезно здравствено осигурање и руска компанија 'Human Vaccine' о испорукама лека, увоз препарата 'Спутњик Ве' у Азербејџан вршиће се током 180 дана“, саопштила је прес-служба владе.

Истовремено, прес-служба је додала да налог ступа на снагу од дана његовог потписивања.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора, а њена ефикасност је изнад 90 одсто.

Руска вакцина заузима друго место по броју добијених одобрења које су издали државни регулатори.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала