Вучић: У Србији ће се градити фабрика за производњу кинеске вакцине

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је у Абу Дабију договорио да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против корона вируса, кинеске компаније „Синофарм“.

Вучић је, након састанка са принцем престолонаследником Абу Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, за РТС указао да је вечерас направљен велики договор.

„Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно, и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за 'Синофарм' вакцине, коју ћемо градити заједно са УАЕ и Кинезима у Србији“, рекао је председник.

Вучић је указао да је, поред направљеног договора са надлежним руским министром, о производњи руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за „Синофарм“ вакцину заврши и крене у производну од 15.октобра.

„Имаћемо од тада велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све то што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да је толико срећан јер није очекивао да ће овако брзо бити постигнут договор и да може тако брзо да се дела.

„Нећемо имати превише техничких проблема, јер је овде највећи експерт који је радио за Кинезе, а сада је у УАЕ задужен да се то спроведе у дело, човек који је направио најбољи план вакцинације, али и комплетне борбе против ковида, за шта добија сада признања широм света“, додао је он.

Вучић је рекао да је на Србији да пронађе земљу, и да ће имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.

„Када имате сада корону јасно је да ће за годину или десет доћи нови вирус“, казао је он.

Вучић је, с тим у вези, изразио забринутост, јер је добио податак од провере урађене у Батајници којим вирусом су људи заражени, а која је показала да је огроман број људи, чак већина, заражена новим британским сојем.

Тај сој, подсетио је, повећава смртност, он брже иде кроз народ.

„Зато молим људе да се пазе и чувају, да иду што пре на вакцинацију. Овде имају исто четири вакцине као и код нас – 'Астра Зенека', 'Фајзер', Синофарм и 'Спутњик Ве' (Sputnik V). Исто људи могу да изаберу којом ће да се вакцинишу. По томе смо међу најбољим земљама на свету. Њима вакцинација даје резултате. Овде не можете рећи да је вакцинација обавезна, али као да јесте, јер је више од 50 одсто грађана вакцинисано“, указао је он.

Вучић је поновио да ће Србија производити „Синофармове вакцине“, да ће их прво паковати, а онда кренути и у производњу комплетне течности у Србији.

„Не знам да ли разумете шта то значи за Србија да производи две вакцине - једну векторску, а једну са умртвљеним вирусом, која је можда најприроднија. То значи у савременим условима здравље људи, а здравље је, поред економије, војске и броја људи један од најважнијих стубова једне земље. Улажемо много, и уложићемо много, али то даје Србији огромну снагу. То ће дати региону олакшање, и велику снагу“, рекао је он.

Вучић је указао да ћемо тиме моћи да помажемо и нашим пријатељима широм света, у Африци или на неким другим местима.

„Много велику снагу тиме добијамо”, подвукао је он.

Подсетио је да кроз дуално образовање које нам креће на универзитету добијамо још већи број стручњака, а уз сарадњу са Кинезима и УАЕ бићемо у будућности испред свих других у једној од најважнијих сфера живота.

„То говори како комплетна технологија и цела земља иде напред”, рекао је он.

Вучић је пренео да ће Србија бити у стању да производи два или три милиона вакцина месечно, и с оним што ће да ради са „Спутњиком“, имаће огромну снагу.

„Надам се да никоме таква Србија неће сметати. Желим да верујем да људи то разумеју да је то за здравље целог региона. Србија ће драстично и неупоредиво бити већа у односу на данашњу“, објаснио је он.

Производња вакцине је, према његовим речима, и одлична вест за економију Србије.

„Ја сам чак устао у једном тренутку на састанку. Имали смо званичан и незванични део. Замолио сам да шетам од узбуђења, јер ја знам шта то за Србију значи и какву то предност Србији даје. Знам шта то значи за нас у годинама које долазе. Ми смо тиме спасили нашу земљу“, поручио је он.

Пренео је и да ће Емирати од 1.априла почети са производњом руске вакцине, а на основу личних односа, може, како је подвукао, гарантовати да ћемо имати довољно вакцина.

„Молим људе да се вакцинишу. Очигледно је да је британски посао доминантан“, казао је он.

Вучић је апеловао на све грађане да траже да се вакцинишу, а од власти да позива грађане да се сви имунизују, обећавајући да ће бити довољно вакцина за све, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала