Београд против десетодневног полицијског часа

© Sputnik / Лола ЂорђевићКнез Михаилова улица
Кнез Михаилова улица - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Победу на вирусом ковид-19 може да нам донесе само стриктно поштовање постојећих мера уз убрзану вакцинацију, а нове забране, затварање друштва и полицијски час на десет дана нису решење, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је истакао да само убрзана вакцинација омогућава да се заштити јавно здравље а да истовремено привреда ради а да земља живи.

"Нове забране, затварање друштва и полицијски час на десет дана нису решење и не могу да прихватим да ће вирус нестати само ако затворимо београдске угоститеље и спречимо их да раде”, рекао је Горан Весић у јутарњем програму Студија Б.

Како је пренела Градска управа, Весић је додао да му смета што се, како каже, у делу јавности напада само Београд и тврди се да се у главном граду не поштују мере.

"То није тачно. Београд је град у коме се највише поштују мере, наше инспекције и комунална милиција изрекли су највише казни, више од свих других локалних самоуправа заједно, а само у Београду и Нишу је неко кривично одговарао за организовање корона журке. Сви причају о концерту Црвене јабуке у Београду због чега су организатори кажњени и треба да одговарају. Али никоме не сметају живе свирке на Копаонику и Златибору које се организују свако вече, као ни концерти истих група широм Србије", рекао је Весић.

Он је навео да је већина заражених у последњих месец дана дошла са планина.

"И сви знају да су тамо кафане и ресторани радили целу ноћ, и после 20 сати, али зато сада треба затворити београдске угоститеље који су поштовали мере и који су радили само до 20 сати”, рекао је Весић.

Он је истакао и да је у Београду вакцинисан сваки четврти пунолетни становник а ревакцинисан сваки осми.

"Најуспешнији смо у Србији јер се ми као град бавимо вакцинацијом. Први смо направили кол центре, позвали преко 200 хиљада људи на вакцинацију, пријавили за вакцинацију преко 55 хиљада људи, превезли на вакцинацију преко осам хиљада најстаријих суграђана, први организовали мобилне екипе за вакцинацију по селима и први организујемо вакцинацију по компанијама. Зато имамо преко 50 одсто вакцинисаних грађана у популацији преко 65 година старости", навео је Весић.

Подсетио је да је Београд сам штампао брошуре о томе како грађани треба да се понашају после вакцинисања и дели их на пунктовима, а први је одштампао брошуре на ромском језику, наводећи од понедељка почиње београдска медијска кампања за вакцинацију.

"Све то радимо сами, а нисам сигуран да је формално то наш посао. Уместо то причамо о забранама, хајде да се бавимо вакцинацијом. Да, рецимо, видимо, рецимо, када ће сви изабрани лекари опште праксе да позову своје пацијенте да се вакцинишу”, питао је заменик градоначелника Београда.

Он је поновио да увођење полицијског часа значи да ће само у сектору услуга 40.000 људи у Београду да остане без посла.

"То значи да 40.000 породица остаје без прихода. Скраћење радног времена до 17 или 18 сати значи да једна смена остаје без посла. Чисто да се зна када се предлажу неке мере да то кошта радног места хиљаде људи. Већ годину дана читаве професије као што су музичари, запослени у туризму, они који раде у ноћним клубовима, они који производе сувенире и многи други су без посла. Њихове породице немају од чега да живе а њихова деца очекују да имају оно што и сва друга", рекао је Весић.

Он је додао да је то озбиљан друштвени проблем о коме мора да се говори.

"Град Београд ће поштовати све мере које се донесу, мада нико да примети да су и наши комунални милицонери и градски инспектори мало уморни јер раде сваку ноћ већ годину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала