Избори у Никшићу провера „пролазног времена“ за Мила /видео/

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите нас
Избори у Никшићу ће бити прва провера „пролазног времена“ свих учесника у политичком животу Црне Горе од парламентарних избора, и за ДПС-а Мила Ђукановића, и за три чланице владајуће коалиције.

Никшић је традиционално лакмус папир за тренутно расположење у земљи и зато ће локални избори у том граду показати куда иде бирачко тело у земљи, којом ће брзином бити довршена недоречена победе над ДПС-ом и какав ће бити даљи однос снага међу три коалиције које чине скупштинску већину, сматра професор Факултета политичких наука др Часлав Копривица.

Никшић је, слаже се и политички консултант Владимир Добросављевић, први „контролни пункт“ на ком ће се видети колики је стварни пад ДПС-а, али и ко је од странака у власти сачувао свој резултат, ко напредује и расте и ко у наредном периоду може да има кредит код бирача.

Прогнозе пред изборе у Никшићу

Добросављевић подсећа да је на парламентарним изборима у августу прошле године 38,48 одсто бирача у Никшићу гласало за ДПС, а тек нешто мање, 37,46 њих за коалицију За будућност Црне Горе, док сада истраживања јавног мњења наговештавају да ће три снаге које чине парламентарну већину добити, како каже, комотну већину да формирају власт на локалу.

Др Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије, прогнозира да ће три коалиције – За будућност Никшића, Мир је наша нација и Црно на бијело – у збиру освојити чак 60 одсто уз опаску да то ДПС  чини „потпуно сломљеним“.

„Нема дилеме да од избора 30. августа када је развлашћен, ДПС доживљава тешки пад. То је и природно кад велики број људи напушта ту странку а Мило Ђукановић се понаша потпуно дезоријентисано. Тај пад ће бити видљив и на изборима у Никшићу када ДПС први пут неће бити појединачно најјача политичка групација – од те листе биће убедљивија она око Демократског фронта“, тврди Павићевић, додајући да су ти подаци охрабрујући за све грађане Црне Горе који су се борили за владавину права и правду.

Саговорници Спутњика предизборну малтене ратну реторику Мила Ђукановића објашњавају управо нервозом због оваквих прогноза. Како каже Копривица, Ђукановић покушава да свом бирачком телу створи представу да је у Никшићу „бити или не бити“ за Црну Гору и шаље „мобилизацијски зов“ приказујући другу страну као непријатеље с поруком: или ми, или они, јер ако им дамо да владају они ће упропастити Црну Гору.

„А у ствари реч је о прозаичним проблемима – да Мило не може да спава мирно док гледа како одлази с власти, јер га  је начин на који је владао оптеретио реповима због којих може да одговара не само у историјском него и у правном смислу“, констатује Копривица.

Зашто је за Мила Никшић „Косовски бој“

За Копривицу је индикативно  и што Ђукановић упорно говори о мешању Србије у политички живот Црне Горе а изборе у  Никшићу пореди с Косовским бојем.

„ДПС је покушао да створи нови тип црногорства ретуширањем најважнијих момената у колективном сећању Црне Горе, а један од њих је косовски завет. Кад покушавају да топос Косова прикажу у негативном светлу као тобоже нешто што ће бити агресија на Црну Гору само потврђују да су се дистанцирали од црногорске историјске парадигме и да су себе конструисали као отпаднике српства“, с горчином примећује Копривица.

У сличном кључу објашњава и плашење тзв. српским светом и троуглом Београд-Бањалука-Подгорица, што је у тумачењу Ђукановића нова опасност за Црну Гору.

„Не може нико да формира неки свет ако он већ не постоји. Неко покушава да се понаша као да су Србија и Црна Гора нешто као Шпанија и Француска, а реч је о једном народу који је подељен у две државе. Овде није реч само о будућности односа Србије, Црне Горе и Српске него и о интегралном посматрању положаја српског народа“, истиче професор.

Прегруписавање унутар владајуће коалиције

Као једну од последица избора у Никшићу саговорници Спутњика виде и прегруписавање унутар парламентарне владајуће већине зависно од изборних резултата. Владимир Павићевић чак не искљчује да ће доћи до реконструкције владе а можда чак и до ванредних избора јер, објашњава он, нису испуњена очекивања многих који су на парламентарним изборима дали глас коалицији За будућност Црне Горе.

„После 100 дана владе политички ауторитет премијера Здравка Кривокапића пада и то се практично први пут видело у изборном процесу у Никшићу где је покушао да направи самосталну листу на чијем би челу била његова саветница. Међутим, брзо се видело да би та листа уколико би наступаила самостално доживела изборни дебакл па се она прикључила коалицији Мир је наша нација“, каже Павићевић и додаје да грађани у Црној Гори очекују да ће избори у Никшићу дати подстицај за још енергичније спровођење промена у земљи.

„Наде које су грађани Црне Горе инвестирали у промене нису реализоване на адекватан начин. Влада је морала да буде брже формирана, да буде ефикаснија и да има јасно изражену политичку вољу. Експертска прича јесте лепа на уво, али политичари су ти који имају снагу да доносе корените промене режима какав је био картелократски режим Мила Ђукановића“, упозорава Добросављевић, док Копривица закључује да иако влада за 100 дана није урадила ни близу онога што се очекивало, што због саботаже, што због унутрашњих слабости, кључна ствар на изборима у Никшићу је ипак да се доврши уклањање ДПС-а са власти.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала