Како су југословенски комунисти искористили натуризам спојивши политичку промоцију и добру зараду

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите нас
Како је Савез комуниста Југославије искористио натуризам за промоцију сопственог политичког система, и зашто сматра да је комунистички натуризам био добро смишљена промоција несврстаности који је истовремено био и добра зарада – сазнајемо од др Александра Раковића, аутора недавно објављене монографије „Југославија и натуристичка култура“.

Да ли ће постављањем новог директора Музеј савремене уметности оставити иза себе све несугласице и спорења која су трајала месецима и претила да пољуљају његов углед и реноме, хоће ли и у будућности бити изложби попут оспораване поставке венчаница Жан Пола Готјеа, можемо ли очекивати ширење Музеја на Ушћу и одвајање колекција савремене и модерне уметности –нека су од питања на која одговара нова директорка Музеја на Ушћу – Маријана Коларић.

Како се осећа као добитник прве награде Централне библиотеке „Мајаковски“ из Санкт Петербугра, која га је учинила победником у конкуренцији аутора из 25 земаља, за Спутњик открива награђени писац из Источног Сарајева Жељко Пржуљ, аутор романа „Сами на свијету“.

О изложби фотографија „Ћилим – пут нити“ која је недавно отворена у Галерији науке и технике САНУ , разговарамо са њеним аутором, фотографом Станком Костићем.

Отварање изложбе слика, уз представљање нове књиге „Мојих девет живота“ повод је за разговор са једним од највећих српских сликара, Милошем Шобајићем. Реч је о уметнику чији је сликарски и вајарски опус деценијама „овераван“ по светским галеријама и музејима, али пре свега у незваничном светском центру уметности – Паризу.

А уочи телевизијске премијере дуго најављиване серије „Александар од Југославије“ редитељ Здравко Шотра открива зашто осећа велико узбуђење пред емитовање и зашто је, у односу на стотине сличних прилика, ово за њега  „нешто сасвим друго“.

Наш ексклузивни гост је и прослављени руски пијаниста Николај Лугански, који је након готово три године поново наступао на сцени дворане „Коларац“ заједно са виолончелистом Павелом Гомзијаковом, на концерту названом „Из Русије с љубављу.

Орбита културе: Александар Раковић, Маријана Коларић, Жељко Пржуљ, Станко Костић, Милош Шобајић, Здравко Шотра и Николај Лугански

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала