Од Нијагариних водопада до Моста на Ади: Уочи Дана Светог Патрика и Београд постаје зелен

© Фото : Архива БИФ-аБИФ
БИФ - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
За време Београдског ирског фестивала и у част обележавања Дана Светог Патрика, Београд ће, попут Лондона, Њујорка, Синдеја, Бостона и Москве, бити један од центара прославе овог дана. Палата Албанија, Хотел Москва, фонтана на Славији, Бранков мост, Мост на Ади, Стари мост, Главна Пошта, Амбасада Канаде и Народни музеј 17. марта постаће зелени.

Седамнаестог марта и Београд постаје зелен

Девети Београдски ирски Фестивал који се одржава у недељи Светог Патрика, од 12. до 21. марта на разним локацијама у граду доноси мултидисциплинарни програм ирске уметности прилагођен времену у коме живимо. Иако програм традиционално подразумева учешће гостију из Ирске, ове године атмоферу коју заједно стварају екстовертни Келти и Београђани надоместиће богат и занимљив програм.

„Ми сваке године доводимо различите уметнике у Србију, од писаца, филмских редитеља, глумаца који су веома изненађени културом, људима у Србији и Београду. Између нас постоји добра конекција. Ове године нећемо имати госте из Ирске, али ћемо имати разноврстан програм, од изложби, позоришних изведби, филмских пројекција до традиционалног озелењавања Београда, уживо и онлајн“, каже за Спутњик директор фестивала Јаш Камински.

Упркос пандемији, фестивал ни ове године неће пропустити да на Дан ирског покровитеља Светог Патрика обоји знамените београдске грађевине у зелено, чиме ће се Србија придружити #GlobalGreening акцији.

„У овој међународно акцији учествују 102 државе света, а зелени ће постати највећа зграда на свету у Дубајиу, Емпајер стејт билдинг, Нијагарини водопади, Велики кинески зид којима ће се придружити Мост на Ади, Главна пошта, Хотел Москва, Палата Албаније, трг Славија и Бранков мост у Београду“, наводи директор фестивала.

© Фото : Архива БИФГлавна пошта у боји Ирске на Дан Светог Патрика
Од Нијагариних водопада до Моста на Ади: Уочи Дана Светог Патрика и Београд постаје зелен - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Главна пошта у боји Ирске на Дан Светог Патрика

Дружење са Ирцима уз ракију и ћевапчиће

Да Србију и Ирску упркос географској дистанци спајају тајне везе сведочи и чињеница да је ирска уметност пронашла своје место у културном дискурсу Београда.

„Мислим да су и Ирци и Срби отворени људи, не плаше се да говоре о стварима које познају, али не плаше се ни да говоре о стварима о којима не знају ништа. Воле хумор, топлину, комуникацију. Зато мислим да је права штета што ове године нисмо могли да доведемо госте из Ирске“, сматра Камински и додаје да се атмосфера фестивала огледа управо у размени између Србије и Ирске, дружењу, одласку у позориште, биоскоп, пабове, кафане.

„У Ирској постоји култура одласка у пабове у којима људи воле да певају. И могу да кажем из личног искуства да ни у једној држави нисам видео тај обичај, осим у Ирској и у Србији. Све генерације певају заједно из срца. Нарочито старе песме. Сваке године обавезно организујемо догађај у кафани и мени је то лично најбољи догађај на фестивалу, уз песму и ћевапчиће и дружењу с различитим људима“, признаје Камински.

© Фото : Архива БИФ-аДиректор Београдског ирског фестивала Јаш Камински
Од Нијагариних водопада до Моста на Ади: Уочи Дана Светог Патрика и Београд постаје зелен - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Директор Београдског ирског фестивала Јаш Камински

Велика књига Ирске чува рукописе Јејтса и Хинија

На овогодишњем фестивалу главни догађај представља изложба „Велике књиге Ирске“ (Leabhar Mór na hÉireann), антологијског дела које обухвата рад девет композитора, 121 уметника и 144 песника који су сликали, цртали и писали директно на пергаменту.

„Традицију осликаних књига дуго се негује у Ирској. Најпознатија је ’Књига Келта’ која се чува у библиотеци Тринити колеџа у Даблину. Велика књига Ирске’ настајала је три године, а у њу су се уписали великани попут Семјуела Бекета, Нобеловца Шејмуса Хинија и других ирских уметника“, тврди Камински.

На 250 страница „Велике књига Ирске“ осликана је не само изузетна галерија модерне ирске уметности, већ и антологија поезије и избор музичких композиција, повезаних у јединствени том. Изложба овог фасцинантног уметничког дела отвара се у суботу 13. марта на Савамала променади, док ће се документарни филм о овој књизи приказивати у Кинотеци и онлајн.

© Фото : Архива БИФ-аБеоградски ирски фестивал
Од Нијагариних водопада до Моста на Ади: Уочи Дана Светог Патрика и Београд постаје зелен - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Београдски ирски фестивал
Самјуел Бекет на филму

Целодневне пројекције филмовима снимљених по мотивима свих деветнаест Бекетових сценских комада које обухватају остварења Нила Џордана, Дејвида Мамета, Атома Егојана, Демијана Хирста и других аутора биће на програму Кинотеке, УК Пароброда и онлајн.

„То су филмови који су рађени према драмским текстовима Бекета од ’Чекајући Годоа’ до ’Даха’ у којима су улоге остварили глумци попот Алана Рикмана, Џеремија Ајронса и других“, наводи Камински.


Поред позоришног комада „Диско Пигс“ према тексту чувеног Енде Волша и изложби ирско-дорћолског фотографа Дина Коадија и уметнице Биљане Вуковић, Београдски ирски фестивал је у свој програм уврстио и стриминг филма „Арахт“ који је ирски кандидат за Оскара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала