„Спутњик Ве“ веома ефикасан и против британског соја короне

© Sputnik / Магда Гибелли / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина "Спутњик Ве"
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите нас
Министар здравља Русије Михаил Мурашко изјавио је да руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) штити против британског соја вируса корона подједнако ефикасно као и против првобитног соја.
„Наши стручњаци су спровели истраживање о неутралишућој активности серума у крви добровољаца вакцинисаних 'Спутњиком Ве' (Sputnik V) против британског соја вируса корона. Према резултатима истраживања, ниво неутрализујућих антитела против британског соја вируса поуздано се не разликује од нивоа неутрализујућих антитела против основног соја ковида 19“, рекао је руски министар.

Подсетимо, Руска служба за надзор у сферу здравства „Росздравнадзор“ регистровала је први у Русији тест за откривање мутација, карактеристичних за „британски“ сој ковид 19. Раније је било саопштено да је у Русији направљен тест који може да открије, поред британског соја вируса корона, и бразилску и јужноафричку мутацију ковид 19.

Подсетимо, вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Научни часопис „Лансет“ објавио је 5. фебруара резултате треће фазе клиничких испитивања вакцине против ковида „Спутњик Ве“, у којима се потврђује да „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина. Током треће фазе клиничких испитивања, вакцина је показала високу стопу ефикасности, имуногености и безбедности. Ефикасност вакцине је већа од 91,6 одсто. Вакцина пружа потпуну заштиту од тешких случајева ковида 19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала