СЗО издала одобрење за „Џонсон енд Џонсон“ вакцину

© AP Photo / Cheryl GerberДозе вакцине против ковида компаније "Џонсон енд Џонсон"
Дозе вакцине против ковида компаније Џонсон енд Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) издала је данас одобрење за хитну употребу вакцине против корона вируса компаније „Џонсон енд Џонсон“, што значи да једнократна вакцина сада може да се користити у оквиру Ковакс програма за глобалну дистрибуцију вакцина, укључујући сиромашне земље.

СЗО је саопштила да подаци обимних клиничких испитивања показују да је вакцина „Џонсон енд Џонсон“ ефикасна код одрасле популације. Листа за употребу у хитним случајевима долази дан након што је Европска агенција за лекове препоручила да се тој вакцини да зелено светло широм Европске уније, преноси АП.

„Како нове вакцине постају доступне морамо осигурати да оне постану део глобалног решења, а не разлог због којег неке земље и људи заостају“, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебреијус на данашњем брифингу за штампу.

Обимна студија која је обухватила три континента открила је да је вакцина „Џонсон енд Џонсон“ 85 одсто ефикасна у заштити од тешких облика болести, хоспитализација и смрти. Та заштита је остала јака чак и у земљама попут Јужне Африке, где су идентификоване варијанте за које се чини да су мање подложне другим лиценцираним вакцинама, укључујући ону коју је направила „Астра Зенека“, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала