Адријана Хоџић: Мањинске заједнице које не желе да се асимилују нису добродошле на Косову

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICГласање у Косовској Митровици
Гласање у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одлука Врховног суда је крајње дискриминаторна и представља тешко кршење основних људских права, која су пре свега, загарантована важећим Уставом на Косову, изјавила је лидерка Грађанске иницијативе „Уједињена заједница“ Адријана Хоџић.

"Надам се да је сада цео свет схватио да Косово није правна држава и да мањинске заједнице, које желе да задрже достојанство и не желе да се асимилују, нису добродошле", рекла је Хоџићева.

Изборни панел за жалбе и притужбе у Приштини делимично је прихватио жалбе политичких субјеката у вези са коначним резултатима које је ЦИК објавио за изборе 14. фебруара, и одлучио да поништи гласање за босанске политичке субјекте у Зубином Потоку, Штрпцу, Ранилугу, Грачаници, Партешу, Клокоту

Поништено је 4.205 гласова које је добила "Уједињена заједница" Адријане Хоџић, која је према коначним резултатима освојила укупно 6.422 гласа и једно место у Скупштини Косова.

Хоџићева сматра да ниједна мањинска заједница на свету није изложена таквој дискриминацији, каква постоји на Косову.

”Мислим да нико никада у животу није прошао кроз изборни процес и предизборну кампању , па све до разматрања свих ових ових жалби, овакав линч, овакав притисак за свих страна", рекла је она за Косово онлајн.

Лидерка Грађанске иницијативе "Уједињена заједница" наводи да је очекивала овакав расплет.

"Нисам толико изненађена оваквом одлуком, али ме је затекла претходна одлука Изборног панела за жалбе и представке, којом је добар део гласова поништен, тачније 4.205 гласова, које је Иницијатива обезбедила чистом подршком грађана, који су гласали својом вољом", каже Хоџићева.

Хоџићева додаје да ће наставити правну борбу на свим нивоима.

“Ми ћемо се потрудити да остваримо главни циљ и докажемо да Косово није правна држава. Уложићемо жалбу Уставном суду, али искрено не верујем да ћемо и на тој инстанци добити одговор који ће задовољити правду. Овде се више не ради о Иницијативи Адријане Хоџић и Уједињеној заједници. Овде се ради о основном поштовању правила и ово је доказ да косовско друштво није спремно да заиста буде мултиетничко. Ми не желимо да живимо по нечијем наређењу и не желимо да се асимилујемо. Желимо да задржимо своје достојанство, а крши се наше основно људски право и мислим да је то заиста алармантно. Ово треба да буде забрињавајуће за сваког човека који живи на Косову, без обзира на то којој заједници припада", истиче представница бошњачке заједнице на Косову.

Лидерка "Уједињене заједнице" посебно истиче ситуацију која се догодила у Клокоту.

“У општини Клокот Уједињена заједница је добила 249 гласова. Друга бошњачка опција, која има подршку Приштине је имала 147 гласова. У првој одлуци Изборног панела за жалбе и представке нама и њима су анулирани гласови. Ипак добили смо допуну одлуке у којој се обавештавамо да су сви гласови другој бошњачкој опцији враћени, а наши су поништени, иако по регистрацији популације и информацијама мисије ОЕБС, у Клокоту нема ни једног јединог Бошњака, који тамо живи. Дакле моји гласови су анулирани по тој логици, али изгледа да то не важи за другу бошњачку опцију. Ово је крајње јасан знак и доказ да већинска заједница на Косову жели да у парламенту има представнике мањинских заједница, који ће бити само декор, а који неће учествовати у процесу доношења одлука. Овакво кршење људских права свет на памти”, закључује Хоџићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала