Између две ватре: Америка у новим проблемима због „Северног тока 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЦеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода "Северни ток 2"
Цеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
Администрација америчког председника Џоа Бајдена нашла се у проблему због гасовода „Северни ток 2“, пише лист Политико објашњавајући то тиме што жели да учврсти односе са Немачком, са једне стране, али и да стане на пут изградњи тог гасовода, са друге.
„Налазимо се између две ватре“, рекао је неименовани високи званичник Беле куће, преноси лист.

Поред тога, како је рекао, обе странке у Конгресу САД врше огроман притисак на администрацију у Вашингтону да предузме кораке како би стала на пут реализацији тог пројекта.

Управо је из тог разлога у четвртак државни секретар САД Ентони Блинкен и одржао брифинг са члановима комитета за међународне послове али није успео да усагласи нови пакет мера који би се тицао руског гасовода, што је изазвало бес конгресмена.

Штавише, сенатор из Тексаса Тед Круз је блокирао кандидатуру Вилијама Бернса за шефа ЦИА рекавши да неће дићи блокаду све док администрација Бајдена не предузме конкретне кораке против „Северног тока 2“.

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала