Један од главних догађаја у руској науци: На Бајкалу пуштен у рад јединствени телескоп /видео/

© Sputnik / Vladimir Smirnov / Уђи у базу фотографијаЈезеро Бајкал
Језеро Бајкал - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
На језеру Бајкал пуштен је у рад дубоководни неутрински телескоп „Бајкал ГВД“ – највећи на северној хемисфери, саопштила је прес-служба Министарства науке и високог образовања Русије. Јединствена инсталација „Бајкал ГВД“ помоћи ће у истраживању васионе и стварања нове астрономије и астрофизике.

Како се наводи, ово је један од главних догађаја у руској науци у последње време и један од кључних догађаја у оквиру Године науке и технологије која се обележава у Русији.

Телескоп је конструисан под руководством нуклеарних истраживача Руске академије наука. Свој допринос су дали и научници и инжењери из Иркутска, Нижњег Новгорода, Санкт Петербурга, као и научници из Чешке, Словачке и Пољске.

Нови телескоп ће пружити научницима невиђене могућности за геофизичка, хидролошка и лимнолошка истраживања, за проучавање еволуције галаксија и универзума, за решавање главних питања астрономије и астрофизике – у областима где је неопходно проучавати токове неутрина ултра високе енергије из астрофизичких извора.

Да би се такви неутрини регистровали, потребна је или чиста вода из природних извора, као што је Бајкал, или пречишћена вода у вештачким резервоарима. Велика количина воде омогућава да се повећа простор кроз који неутрино може проћи и вода треба да буде чиста како би се искључиле примесе које могу утицати на процес проласка неутрина и његову регистрацију.

Неутрини су неутралне честице које немају наелектрисање, мале су тежине, а брзина им је слична брзини светлости. Научници сматрају да неутрини могу без значајних промена да долете до Земље из средишта галаксија које се рађају или нестају и дају информације о томе шта се догађало у васиони милионима, па и милијардама година раније. Нови телескоп ће бити задужен за хватање таквих неутрина.

Телескоп на Бајкалу ће решити кључни задатак формирања светске неутринске мреже – стварање детектора на северној хемисфери који је по осетљивости упоредив са америчким „Ајс кјуб“ телескопом, који хвата неутрине на Јужном полу. Сматра се да ће се бајкалски телескоп по ефикасности већ ове године изједначити са америчким, док ће га касније и надмашити.

Заједнички рад ове две инсталације, као и других телескопа који су део глобалне мреже (ANTARES, KM3NeT, IceCube, Baikal-GVD) која постоји од 2013. године, омогућиће потрагу за изворима неутринског зрачења широм небеске сфере.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала