На српским планинама апартмани скупљи од станова у Београду, предњаче Копаоник и Златибор

© Sputnik / Александар МилачићЗлатибор
Златибор - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
Епидемија вируса корона није зауставила тражњу за куповином апартмана на српским планинама, што диже и цену квадрата који је, рецимо на Копаонику, скупљи него квадрат најлускузнијег стана у центру Београда. По ценама не заостају ни друге планине, као што су Златибор и Дивчибаре.

На Копаонику је прошле године продато 340 апартмана, а број се повећава ако се дода и Брзеће подно Копаоника, где је продато 47 апартмана, пише „Блиц“, додајући да стан од 60 квадрата у ужем центру престонице, кошта као апартман од 30 квадрата на популарном скијалишту.

На Златибору је тај број у прошлој години достигао 204, а на Дивчибарима 114 апартмана.

Копаоник

Копаоник и даље предњачи и важи за елитну дестинацију. Квадрат апартмана у староградњи, који захтева реновирање, може се наћи за минималих 500 евра. Новоградња је истовремено обарала рекорде — цену је дизала и локација и квалитет, па је највише постигнута, према званичним подацима Републичког Геодетског завода, износила 4.330 евра.

© Flickr / AleksandarКвадрат апартмана у новоградњи достигао цифру од 4.330 евра.
На српским планинама апартмани скупљи од станова у Београду, предњаче Копаоник и Златибор - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Квадрат апартмана у новоградњи достигао цифру од 4.330 евра.

Највећи раст цене апартмана у новоградњи у 2020. у односу на 2019. годину био је у Брзећу и то од чак 44 одсто. Налази се подно Копаоника, а оно што је засигурно подигло цене апартмана у том месту, јесте нова гондола која води до врха Копаоника. Она је недавно пуштена у рад, а од Брзећа до врха Мали Караман се стиже за свега 15 минута.

Како је то олакшало и убрзало приступ ски-стазама, многи су се одлучили да управо ту себи обезбеде неки простор, а јасно је да услед раста тражње расте и цена.

Златибор

Расту и цене апартмана на Златибору, планине за коју се везује масовна градња и ширење урбаног Златибора на све стране.

© Sputnik / Александар МилачићНа Златибору новоградња и до 2.270 евра по квадрату.
На српским планинама апартмани скупљи од станова у Београду, предњаче Копаоник и Златибор - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
На Златибору новоградња и до 2.270 евра по квадрату.

Различито су се кретале цене квадрата у староградњи и новоградњи, па је тако распон цена у староградњи био од 550 евра до 1.670 евра.

Новоградња је доста скупља и креће се и до 2.270 евра по квадрату. Пре само три године, нови квадрат у ужем центру Златибора било је могуће купити и за 1.300 евра, подсећа лист.

„Градња апартманских зграда из екстра и прве грађевинске зоне стога се пренела ка другој зони, односно насељима Палисад, Расадник, Ђурковац, Камаљ, Караула, Зова. Обудојевица око истоименог скијалишта тик поред центра је изграђена, а сада је у фокусу инвеститора Обудојевица 2 према фабрици за прераду отпадних вода. У овим насељима која се сада сматрају ширим центром има слободних плацева и њихова цена се креће од 15 до 20 хиљада евра, негде и јефтиније“, наводе из тамошње туристичке агенције.

Дивчибаре

И Дивчибаре доживљавају прави „бум“, гради се на све стране. Близина престонице и даље је велика предност и један од кључних разлога за раст посете, садржаја и смештаја.

Према званичним подацима, прошле године продато је 114 апартмана на Дивчибарима. Све то прати и пораст цене од око осам одсто за годину дана.

Цене квадрата на Дивчибарима кретале су се од 330 евра колико је требало најмање издвојити за апартман у староградњи, до 1.800 евра колико је достизала цена квадрата у новоградњи.

Тренутно се на овој планини зида седам великих стамбених зграда.

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Vanilica / На Дивчибарима прошле године је продато је 114 апартмана, а све то прати и пораст цене од око осам одсто за годину дана.
На српским планинама апартмани скупљи од станова у Београду, предњаче Копаоник и Златибор - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
На Дивчибарима прошле године је продато је 114 апартмана, а све то прати и пораст цене од око осам одсто за годину дана.

„Свака од тих зграда имаће од 30 до 40 апартмана, површине од 20 до 40 квадратних метара, а цене се крећу од 1.400 до 1.800 евра без ПДВ-а, што је чак скок за 1.000 евра у односу на 2019. годину, што најбоље илуструје колика је тражња и тренутна популарност Дивчибара. Знатно је повећана и тражња за плацевима, чија је цена зависно од локације од 3.000 до 5.000 евра по ару, а највише их траже управо инвеститори за градњу“, кажу у ваљевским агенцијама за промет некретнина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала