Пентагон забринут: Расте број фанатика и неонациста  у америчкој војсци

CC0 / Staff Sgt. Jacob Connor / 5th Special Forces Group (Airborne)Припадници 5. групе специјалних снага америчке војске током операције против ДАЕШ-а у јужној Сирији
Припадници 5. групе специјалних снага америчке војске током операције против ДАЕШ-а у јужној Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
Акције застрашивања, отворени расизам и напади на владу — Пентагон је озбиљно забринут због пораста екстремизма у војсци. Према извештају, у америчким оружаним снагама се нагло повећава број радикално настројених војних лица, укључујући расисте, фанатике и неонацисте, што представља опасност за власти и обичне Американце. 

Аутори документа не наводе тачан број радикала у војсци. Али истичу да екстремистичке групе јако цене активна војна лица, јер је њихово искуство и знање веома важно за успех такозваних војних операција против становништва сопствене земље. 

Фанатици – проблем број 1

Војници и официри су десетинама пута осумњичени или оптужени за везе са екстремистима. Тако је полиција 2018. године ухапсила члана Националне гарде, који је био и члан неонацистичке групе. Он није био само део забрањене организације, већ је био умешан и у илегалну продају и складиштење експлозива. Осуђен је на пет година затвора. 

Његови истомишљеници су планирали да преуреде успостављени друштвени систем у корист беле расе. Испланирали су сценарије за неколико напада и извршили пет убистава. Екстремисти су хтели да поремете систем снабдевања водом и електричном енергијом у неколико америчких градова. Пре распуштања 2020. године, група се састојала од око 80 активних чланова. 

Власти су 2018. године привеле ветерана оружаних снага који је обучавао групу — подучавао је радикале у пуцању, руковању ватреним оружјем и ручним бомбама. Бивши припадник војске је позвао чланове организације да служе војску како би стекли посебне вештине и користили их у војним акцијама против америчке владе. 

Друга екстремистичка организација која је популарна међу америчким војницима броји око 500 људи. Оснивач је бивши маринац. Војници који су се придружили пропагирају радикалну идеологију међу својим колегама и одржавају „предавања“ студентима. 

Циљ је расна сегрегација и бољи свет за белце. Средства укључују легални продор у амерички политички систем и врбовање представника медија. Чланови организација комуницирају на друштвеним мрежама, користећи приватне преписке. Познато је да група има своје „филијале“ у 36 држава. 

Посебни знаци

О проблему екстремизма у војсци почело се говорити након што је неколико десетина бивших и садашњих војних лица оптужено за умешаност у нереде на Капитол хилу 6. јануара. ФБИ је напад на Белу кући класификовао као унутрашњи тероризам. 

Идентификовати екстремисте у војсци није тако лако као што звучи. Расисти и националисти пажљиво скривају своје ставове и деле планове само са људима од поверење. Да би се препознали међусобно, они носе одећу са одређеним логом или имају тетоваже који не привлаче пажњу људи који нису упознати са ситуацијом. На пример, чланови једне од неонацистичких група на подклатици имају истетовиран модификовани амблем дивизија Трећег рајха

Још озбиљнији проблем војног екстремизма су појединачни фанатици. Они се не придружују заједницама, али се чврсто придржавају екстремистичких и расистичких ставова, посећују форуме и окупљања националиста и воде кампање на интернету. 

На пример, такозвани Boogaloo boys се припремају за други грађански рат и свргавање владе. Они су масовно наоружани, купују муницију и униформе, а многи имају читаве арсенале војног оружја. Тренирају за преживљавање у екстремним условима, изучавају борилачке вештине, као и тактике ратовања. 

Неколико ових екстремиста (ветерана и активних војних лица) полиција је ухапсила због убијања црнаца, поседовања експлозива, па чак и због прослеђивања терористима поверљивих података о размештању војних јединица и о њиховим активностима.  

Неки су ишли до краја

Екстремизам у америчкој војсци има дугу историју. Штавише, многи радикали су своје идеје остваривали или су били на неколико корака од циља. 

На пример, бивши поручник маринаца, а затим обалске страже Кристофер Пол Хесон, био је инспирисан терористичким нападом Норвежанина Андерса Брејвика. Он је маштао да читав северозапад Сједињених Држава претвори у потпуно белачки регион. А да би то учинио, планирао је изгледа да уништи скоро све становнике Земље. Екстремиста је купио огромну количину оружја. У његовој кући је пронађено на десетине аутоматских пушака, сачмарица и пиштоља. Он је такође разрађивао планове за биолошке нападе ширењем вируса шпанског грипа, куге и антракса. 

А 2009. године, у бази Форт худ, војни психијатар мајор Нидал Малик Хасан је убио 13 и ранио 30 колега. Он је био пореклом Палестинац и критиковао је америчке војне операције против припадника исте вере. Када су пропале наде да ће Барак Обама повући трупе из Ирака и Авганистана, Хасан је извео крвави терористички напад у медицинском центру у коме је радио, где је војска пролазила лекарски преглед пре него што је послата на Блиски исток. 

Неки потпадају под утицај радикалних исламских група. На пример, млађи војник америчке војске Акајка Кенг, који се борио у Ираку и Авганистану, покушао је да исламистима пренесе личне податке својих колега и информације о систему управљања ваздушним простором, упутства о методама обуке бораца и неку техничку документацију. Испоставило се да је шест година подржавао и делио идеје терориста, док је био у војсци. 

Упркос забрани учешћа у радикалним покретима, изузетно је тешко отпустити екстремистички настројеног војника у Сједињеним Државама. Стога, Пентагон може само да покушава да искорени радикале приликом пријема на служење војног рока. За темељнију проверу, САД планира да развије додатне тестове и укључи специјалне службе. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала