Украјински експерт песимистичан: Бајден ће оставити Кијев на цедилу због Русије

© Flickr / U.S. Army EuropeЗаставе САД и Украјине
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
Спољна политика Америке за време председника Џозефа Бајдена вероватно ће бити усмерена на изградњу односа са Русијом као противтежа Кини, што значи да ће заобилазити интересе Украјине, пише украјински политички и економски експерт Тарас Загородни у чланку за портал „Главред“.
„Демократе ће нас оставити. На челу са Бајденом гледаћемо наставак 'никакве' политике Барака Обаме. Биће лепе речи и говор у стилу Фукујаме. А дела неће бити“, страхује експерт.

Он је упоредио спољну политику САД за време председника Обаме и Трампа. На примеру ситуације око изградње „Северног тока 2“, Загородни тврди да су Трампови поступци много више помагали Украјини, истакавши да је управо Трамп обуставио изградњу гасовода, што је Кијеву осигурало уносан споразум о испоруци гаса 2019. године.

Међутим, како истиче експерт, доласком на власт Бајдена – директног наследника Обамине политике, поступци Вашингтона више неће ићи на руку Кијеву, сматра он.

Украјински новинар такође сматра да ће Америка на челу са Бајденом почети „умерено“ да развијају односе са Русијом како би Кину оставили без савезника на политичкој позорници.

Сједињене Америчке Државе активно се противе изградњи гасовода између Русије и Немачке „Северни ток 2“, промовишући свој природни гас на европском тржишту. Украјина подржава ограничења против гасовода, јер сматра да угрожава њен статус као транзитне земље за транспорт гаса из Русије у Европу.

Руска страна је више пута истицала да је пројекат у интересу европских потрошача. Немачка такође подржава пројекат, јер је заинтересована за поуздане испоруке гаса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала