Велика сила користи сва средства да докаже да је највећа — а има незавршена посла на Балкану /видео/

CC0 / Balkans Photos / Балкан - илустрација
Балкан - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нова оријентација САД није усмерена на дијалог, тражење политичких решења, дипломатију и реалполитику на чему је Трамп инсистирао. Сада имамо проблем, јер једна велика сила не може да схвати да више није највећа, труди се да то докаже користећи сва средства, а на Балкану имају два незавршена посла – Косово и Метохију и Босну и Херцеговину.

Тако дипломата Зоран Миливојевић коментарише најаву некадашњег врховног команданта НАТО и генерала америчке авијације у пензији Филипа Бридлава који је најавио да ће ово бити година растућих сукоба Запада и Русије за будућност Западног Балкана. Није изоставио ни да је након 10 година повлачења нова америчка влада вратила фокус на овај део Европе, да ће ново-старо геополитичко поље борбе бити југоисточна Европа, а посебно је апострофирао Србију и Босну и Херцеговину.

Миливојевић каже да га овакве прогнозе Бридлава не изненађују, јер је то потврда онога што можемо да очекујемо од спољне политике нове америчке администрације која се у великој мери поклапа са спољнополитичком доктрином председника Џоа Бајдена и његових демократа.

„Управо то на чему он инсистира пројектује се као нешто извесно, што нас чека током ове године. Међутим, оно што је порука и што је опасно у целој тој причи јесте што он то најављује као директну и очекивану ствар, а добро знамо да нико од Американаца на тој функцији не прича напамет“, сматра наш саговорник.

САД на Балкану имају два незавршена посла

Још у време предизборне кампање било је спекулација да ли ће Западни Балкан бити приоритет нове администрације у Белој кући али је то отклоњено у разговору Џоа Бајдена и канцеларке Ангеле Меркел. Ипак, каже Миливојевић, сада се поново намеће, јер се створила слика да је конфронтација са Русијом логична ствар.

„Ово наше поднебље је у првом плану Сједињених Држава због два незавршена посла – Косово и Метохија и Босна и Херцеговина. Треба да имамо у виду и геостратешки циљ који има своје извориште у деведесетим годинама, нарочито у НАТО агресији на СРЈ. Тада је пројектовано да се цео овај простор заокружи и да уђе у евроатланске интеграције, а да до сада буде, на неки начин, цео тај процес буде окончан“, сматра он.

Из дипломатског угла, речи Филипа Бридлава су опасне, јер нова орјентација САД није усмерена на дијалог, тражење политичких решења, дипломатију и реалполитику на чему је Трамп инсистирао. Сада имамо проблем, јер једна велика сила не може да схвати да више није највећа, труди се да то докаже користећи сва средства.

„Опасно је што они овде виде руски малигни утицај, овде је проблем ширења НАТО, овај простор треба затворити како би се до границе са Русијом дошло несметано и на крају опасно је што је једна велика сила која је у силазној линији спремна да користи сва средства. Американци су и данас уверени да имају апсолутну предност у идеологији и војној сили и  они ће то у наредном периоду користити на директнији начин него што је то било у претходној администрацији,“ рекао је Миливојевић.

Русија нема намеру да буде у другом плану

На питање како ће реаговати Москва на овако оштру реторику САД, Миливојевић је рекао да Русија нема намеру да прихвати да буде у другом плану по било ком основу, нити да за то има разлога. То више није земља Бориса Јељцина, подсећа он, данас је Русија светска сила. Она је партнер који неће одустати од својих стратешких интереса и од онога што њу пројектује као државу која има циљеве и приоритете. На овом простору, каже Миливојевић, Кремљ има јасно зацртану спољну политику која је таква да нема ни говора о такозваном малигном утицају.

„За нас такав утицај не може да постоји, јер је Русија сагласна са нашим суверенитетом и територијалним интегритетом и за то је спремна да заложи свој политички углед и капитал. То само може да се квалификује као пријатељски став па чак и више од тога. Уверен сам да га она неће променити и то не само због тога што нас Руси воле, већ и због својих принципа да међународни поредак треба да се заснива на правилима,“ рекао је наш саговорник.

Ту се, закључује Миловојевић, препознаје кључни интерес Русије који постоји и код Кине, који није специјалан и управљен само према нама али јесте нешто што је принципијелно и што има смисла за сваку суверену државу која држи до себе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала