Британски медији: Полиција почела истрагу против Асадове жене

© AFP 2023 / StringerПредседник Сирије Башар Асад са супругом Асмом
Председник Сирије Башар Асад са супругом Асмом - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
Британска полиција покренула је прелиминарну истрагу против жене председника Сирије Асме Асад због сумње да је крива за подстицање терористичких напада током сиријског грађанског рата, наводи лист „Сандеј тајмс“.
„Можемо да потврдимо да је полицијска јединица за ратне злочине... 31. јула 2020. године примила жалбу у вези са текућим сиријским сукобом. Жалба је у поступку разматрања од стране припадника јединице за ратне злочине“, изјавио је портпарол полиције.

Због сумњи у ратне злочине, Асма Асад могла би се суочити са могућим кривичним гоњењем и губитком британског држављанства, напомиње лист.

Како се наводи, полиција је покренула прелиминарну истрагу након што је међународна адвокатска комора „Герника 37“ послала „доказе о моћи прве даме у отвореној подршци сиријским Оружаним снагама“.

Новине примећују да је мало вероватно да ће Асма Асад доћи у Велику Британију на суђење, а нејасно је да ли ће случај отићи на суд у њеном одсуству. Новине претпостављају да би могла да буде издата Интерполова црвена потреница како би је спречили да путује изван Сирије без суочавања са хапшењем.

Асма Асад је Сиријка рођена у Великој Британији. Родила се и већи део свог живота провела је у Лондону, где је радила у инвестиционој банци до венчања 2000. године. Британска гранична агенција потврдила је да она и даље има британско држављанство.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала