На велику срамоту: Британски парламентарци предвидели исход сукоба са Русијом

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаТенк Т-72 тима Оружаних снага Русије на тенковском биатлону
Тенк Т-72 тима Оружаних снага Русије на тенковском биатлону - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
У случају оружаног сукоба са Русијом британске тенковске јединице вероватно би претрпеле пораз од руских, наводи се у извештају Одбора за одбрану Доњег дома британског парламента.
„Уколико би британска војска морала да се бори са равноправним противником у Источној Европи, под којем се подразумева Русија, наши војници, несумњиво остајући једни од најбољих на свету, морали би, на велику срамоту, да иду у борбу са застарелом оклопном техником“, стоји у документу.

Аутори извештаја примећују да су многа борбена возила стара више од 30 година, имају ниску механичку поузданост, а озбиљно су инфериорни по ватреној моћи од савремених артиљеријских и ракетних система и не добијају довољну ваздушну подршку.

Парламентарци сматрају да Министарство одбране и руководство војске знају да парк војне технике треба обновити, али неуспех програма модернизације доводи до тога да техника све више застарева. То утиче на укупни потенцијал и борбену моћ војске, „посебно у случају потенцијалног равноправног противника какав је Русија“, истичу аутори извештаја.

Посада тенка Т-90 Прорив пред пробу параде поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
„Нешенел интерест“: Руски тенк Т-90 М је право „чудовиште“

Одбор је такође закључио да би за модернизацију или замену технике, која је тренутно на располагању у британској војсци, било потребно најмање четири године пре него што британска војска добије најмање једну тенковску јединицу спремну за вођење борби у савременим условима.  

Од завршетка Хладног рата, парк британских борбених возила непрекидно се смањивао, додаје се у документу. Ако је 1990. године у Великој Британији било 1.200 главних борбених тенкова, сада их има само 227 и хитно им је потребна модернизација.

Парламентарци су обратили пажњу и на најновији руски тенк „Армата“ и на стварање побољшаног оклопа за друга борбена возила. Он сумњају да је британски тенк „Чаленџер 2“ способан да се „супротстави овој новој претњи“, а осим тога инфериоран је у односу на војна возила савезника из НАТО-а.

У извештају се, такође, налази и анализа бригадног генерала Бена Барија, који је закључио да специјална смањена дивизија, која треба да се формира до 2025. године, „неће моћи да победи савремену руску оклопну дивизију, већ ће највероватнији бити надмашена“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала