У Донбасу уништен дрон украјинских снага

© Sputnik / Sergey AverinСтела у близини контролног прелаза "Станица Луганска" у Донбасу
Стела у близини контролног прелаза Станица Луганска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
Народна милиција самопроглашене Луганске Народне Републике неутралисала је беспилотну летелицу Оружаних снага Украјине која је кориговала ватру на село Молодежное у Донбасу, које је под контролом ЛНР, изјавио је портпарол Народне милиције Иван Филипоњенко.

„За корекцију ватре непријатељ је покушао да употреби беспилотну летелицу која је, захваљујући координисаним акцијама јединице за електронско ратовање помоћу станице за сузбијање ‘Тритон М1’, коју су развили наши стручњаци, благовремено откривена и након сузбијања канала за контролу и навигацију, срушила се на положаје оружаних формација Украјине“, рекао је Филипоњенко.

Он је прецизирао да су због немогућности ваздушног извиђања и корекције ватре на цивилну инфраструктуру села, украјинске снаге биле принуђене да прекину ватру.

Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Русија упозорава Украјину: Не покушавајте напад на Донбас

„Значајно је напоменути да је, према информацијама које је наша обавештајна служба добила 11. марта, на положајима 1. батаљона 92. бригаде у рејону насеља Катериновка (под контролом Кијева), испоручена муниција за минобацаче калибра 82 мм, што указује на припрему за ову провокацију“, додао је Филипоњенко.

Летови ратног ваздухопловства и дронова дуж целе контакт линије у Донбасу забрањени су Минским споразумима.  

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Од фебруара ове године ситуација је почела да се погоршава: извршен је покушај убиства команданта батаљона Народне милиције Доњецке Народне Републике, украјинске снаге гранатирале су насеље Горловку и предграђе Доњецка, а борбе су се појачале.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала