У Никшићу до 13 сати гласало око 60 одсто бирача, није било инцидената

© Tanjug / ZORAN ZESTICЛокални избори у Никшићу
Локални избори у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
На локалним изборима у Никшићу до 13 сати гласало је 58 одсто уписаних бирача, саопштио је председник Општинске изборне комисије Раде Перишић.

Истовремено, Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) саопштава да је излазност била 61,2 одсто.

Гласање се за сада одвија без инцидената.

​​Почетак гласања на локалним изборима у Никшићу каснио је на два бирачка места, а посматрачи су већ у првом сату забележили неправилности.

Председник Општинске изборне комисије Никшић Раде Перишић изјавио је за ТВЦГ да се каснило са гласањем на два места у Електропривреди Црне Горе и то због камера.

Он је навео да су биле укључене камере и да је након интервенције ОИК-а систем надзора камерама угашен, па је једно бирачко место наставило да ради. Међутим, бирачки одбор на другом бирачком месту није хтео да почне процес гласања док се камере не прекрију, иако су биле искључене из система. На првом бирачком месту каснило се око 20 минута, док је на другом бирачком месту процес гласања почео након 45 минута.

​Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је саопштио да је на бирачком месту у ОШ „Милева Лајовић-Лалатовић“ председник бирачког одбора користио мобилни телефон, што је супротно одредбама Закона о избору одборника и посланика.

​Такође, на бирачком месту 120 бирач је наглас изговорио број партије за коју је гласао, чиме је прекршио Закона о избору одборника и посланика.

Предизборни плакати у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Избори у Никшићу — тест и за ДПС и за владајућу коалицију

Како преносе „Вијести“, председник и оснивач Народног покрета Црне Горе Миодраг Дака Давидовић јутрос није искористио бирачко право јер уређај за електронску идентификацију није могао да очита његову личну карту због оштећења на њој.

Давидовић је рекао да ће касније да гласа јер мора да оде у Подгорицу да узме пасош.

Грађани Никшића бирају између четири коалиције и две партије:

  1. Коалициона листа „Европски тим за Никшић“ коју чине Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократе (СД), Либерална партија (ЛП) и Патриотско комитски савез (ПКС)
  2. Народни покрет — „За васкрсење Никшића“
  3. Социјалдемократска партија Црне Горе „Срцем за Никшић“
  4. Коалиција „За будућност Никшића“, коју чине Демократски фронт (ДФ), Социјалистичка народна партија (СНП), покрет „За живот Никшића“, Радничка партија, Уједињена Црна Гора, Југословенска комунистичка партија, Српска радикална странка, Социјалисти Црне Горе и Покрет пензионера и инвалида рада
  5. Коалиција „Црно на бијело — Може Никшић“ састављена од Савеза грађана Цивис, Бокешког форум, Странке правде и помирења и независних интелектуалаца
  6. Демократе „Мир је наша нација — Заокружи слободу“ и Грађански покрет „Не дамо Никшић“, Демос, Партија пензионера инвалида и реституције и „Пленум 083“.

Грађани ће своје бирачко право моћи ће да остваре до 20 сати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала