63. Греми: Како су жене на челу са Бијонсе украле шоу

© AP Photo / Chris PizzelloГреми 2021.
Греми 2021. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
На овогодишњој церемонији доделе Гремија доминирале су жене, док се Бијонсе са двадесетосам освојених награда уписала у историју Гремија.

Америчка певачица Бијонсе поставила је рекорд награде Греми пошто је 28. пут освојила ову престижну музичку награду.

„Веома сам почаствована и узбуђена“, рекла је Бијонсе примајући награду за најбољу интерпретацију у категорији Р&Б, преносе агенције.

Својим 28. Гремијем Бијонсе се изједначила са продуцентом и композитором, легендарним Квинсијем Џоунсом. Једино је диригент Џорџ Солти награђиван Гремијем више пута од К. Џоунса и Бијонсе - укупно 31 пут.

© AP Photo / Chris PizzelloБијонсе на додели 63. Гремија
63. Греми: Како су жене на челу са Бијонсе украле шоу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Бијонсе на додели 63. Гремија

Певачица Тејлор Свифт је постала прва певачица која је три пута награђивана Гремијем за најбољи албум, а ове године то признање је добила за албум „Фолклор“ који је снимила током ванредне ситуације због пандемије корона вируса. Пре ње, за најбоље албуме у години по три пута су награђивани само још Френк Синатра, Пол Сајмон и Стиви Вондер.

© AP Photo / Jordan StraussТејлор Свифт са наградом за албум године
63. Греми: Како су жене на челу са Бијонсе украле шоу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Тејлор Свифт са наградом за албум године

Ово је и други Греми за Били Елиш у категорији плоча године, док је Меган Ди Стелион са наградом за најбољу нову уметницу постала први женски репер која се истакла у овој категорији после Лорин Хил. 

После 14 номинација, Нас је коначно освојио првог Гремија за најбољи реп албум. Албум групе Строукс „The new abnormal“ проглашен је за најбољи рок албум.


Први пут су Греми освојили и нигеријска звезда Бурна Бој за најбољи глобал музички албум, Тифани Хадиш за најбољи комични албум и Хајвимин за најбољу кантри песму. Кантаутори Гилијан Велч и Дејвид Ровлингс освојили су награду за на најбољи фолк албум.

Међу добитницима ове године налазе се Фиона Епл за најбољи алтернативни албум и најбољи рок перформанс, a Лејди Гага и Ариана Гранде освојиле су награду за најбољи поп дуо.

Неколико истакнутих уметника постхумно су добили награду, међу којима су Џон Прајн, Тутс Хиберт и џез великан Чик Корија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала