Два сценарија за тужбе Српске против високих представника

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Република Српска одлучила је да формира међународни правни тим и тужи високе представнике који су на основу 83 акта РС ускратили права садржана Дејтонским споразумом. Стручњак за међународно право Милош Шолаја објашњава да постоје два сценарија за подизање тужби- индивидуалне и институционалне.

Република Српска може да поднесе индивидуалне тужбе против бивших високих представника за злоупотребу мандата и кршење међународног права, Дејтонског споразума и његовог Анекса 10, објашњава Шолаја, професор међународног права на Факултету у Бањалуци.

Индивидуалне тужбе против високих представника

Одлука о формирању правног тима за подношење тужби против високих представника донета је на посебној седници Народне скупштине Републике Српске. Сам формат, односно модел рада овог тима још није познат, а претпоставка је да би тим пре подношења тужби требало да преиспита све одлуке које су потекле од високих представника, почев од Карла Билта до Валентина Инцка, који су донели око 1.050 аката у свом мандату.

Професор Шолаја напомиње да РС нема намеру да против свих високих представника подноси тужбе већ само против оних због који је РС оштећена.

 „То би највероватније биле индивидуалне тужбе против одређених високих представника за које се сматра да су својим деловањем прекршили међународно право. То значи да би тужбе против њих биле поднете пред судовима земаља из којих су долазили,“ објашњава професор Шолаја.

По његовом мишљењу, то би био једини начин да се нешто постигне пошто међународна организација не може да буде тужена нити да буде странка пред Међународним судом правде.

Србија може да поднесе тужбе у име Српске

Тужбе би се, појашњава Шолаја, подносиле по индивидуалном међународном праву а не кроз јавно право који користе државе. 

„Република Српска по својој логици као колективитет такође није странка пред Међународним судом правде у Хагу. Дакле идеја је да појединци који могу бити или правна лица или обични грађани који су држављани тих држава, поднесу тужбу против виских представника у име РС чије представнике намерава да тужи,“ додаје наш саговорник. 

Шолаја каже да тужилац може да буде и Србин који има држављанство одређене државе.

„Друга варијанта је да у име РС тужбе пред судом поднесе Република Србија али пошто би са том тужбом, морало да се сложи и званично Сарајево, односно, Босна и Херцеговина, што је немогуће из ове перспективе,“ истиче наш саговорник.  

Одлука за формирање правног тима је донета као једна од десет закључака са последње посебне седнице Народне скупштине Републике Српске.

Према образложењу Милана Тегелтије, саветника Милорада Додика за правна питања, Република Српска показује да је спремна да заштити свој национални интерес и враћа се улози стране у Дејтонском споразуму. Тегелтија каже да је пред тимом који ће припремати тужбе обиман посао, али и избор концепта утужења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала