Европска агенција за лекове није променила став о вакцини „Астра зенеке“

© AP Photo / John CairnsРад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“
Рад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“ - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да, док је у току истрага о могућим нежељеним ефектима вакцине „Астра зенеке“, остаје при ставу да су користи од те вакцине у спречавању ковида 19, са повезаним ризиком од хоспитализације и смрти, веће од ризика од непожељних последица.

У саопштењу се наводи да ЕМА наставља истрагу поводом пријава догађаја везаних за стварање крвних угрушака код људи који су примили вакцину „Астра зенека“ против ковида 19.

„Ригорозна анализа свих података повезаних са тромбоемболијским догађајима биће спроведена наредних дана. Стручњаци детаљно истражују све расположиве податке и клиничке околности у вези са одређеним случајевима како би утврдили да ли је вакцина могла допринети или је вероватно да је догађај настао због других узрока“, наводи се у саопштењу ЕМА.

Додаје се да ЕМА у својој истрази блиско сарађује са британско-шведском компанијом, са стручњацима за поремећаје крви и другим здравственим властима, укључујући британске здравствене власти због њиховог искуства са око 11 милиона администрираних доза ове вакцине.

Наводи се да ће ЕМА на састанцима 16. и 18. марта размотрити до сада прикупљене податке у вези са истрагом и могуће даље кораке, преноси Танјуг.

ЕМА позива све који у међувремену приме вакцину и имају било каквих недоумица, да контактирају одговарајућег здравственог радника, а било какве нежељене ефекте пријаве националном регулаторном органу за лекове.

Из ЕМА додају да су догађаји попут стварања крвних угрушака забележени у веома малом броју случајева после примања „Астра зенекине“ вакцине, као и да се не чини да је број тромбоемболијских догађаја међу вакцинисаним грађанима већи од броја таквих појава међу општом популацијом.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала