Мапа Бугарске са Македонијом: Бугарски министар објавио необичну честитку за 8. март

CC0 / Јавно власништво / Карта Македоније
Карта Македоније - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
У Бугарској се, уочи парламентарних избора, не чује антимакедонска реторика нити се могу видети акти вандализма, за разлику од Скопља, изјавио је потпредседник владе и лидер ВМРО БНД Красимир Каракачанов. По његовим речима, сусед нема разлога да се љути због предизборне кампање коју води његова партија.

Каракачанов је 8. марта објавио на свом фејсбуку честитку поводом Међународног дана жена и мапу Санстефанске Бугарске (1878. године). С обзиром да се у том периоду цела Македонија налазила у бугарским границама, то је усталасало македонску јавност. Премијер Зоран Зајев је назвао пост бугарског политичара делом предизборног фолклора, а председник Стево Пендеровски је оптужио Каракачанова да крши споразум о добросуседским односима.

„Тада није постојао појам неке посебне македонске нације нити државе Северна Македонија. Напротив, Македонија је била део Бугарске. Не разумем, зашто би то требало да изазове забринутост“, изјавио је потпредседник бугарске владе телевизији БТВ.

Бугарска овим није показала никакве територијалне претензије, додао је Каракачанов. Напротив, Софија је овим потврдила одсуство територијалних претензија, захтева за постојање бугарске мањине у суседној држави и позвао Скопље да уради то исто.

„То је једноставно честитка за 8. март којом честитамо женама њихов дан, честитамо бугарским мајкама. Бугарске мајке живе, не само у оквирима данашње Бугарске. Зато то не могу назвати провокацијом, јер у уџбенику за историју сваке државе постоје карте различитих историјских периода одређене нације или државе“, нагласио је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала