Крим: Украјина никад није имала законско право на полуострво

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Председавајући кримског парламента Владимир Константинов изјавио је да Украјина никада није имала законско право на Крим и да је полуострво било и заувек ће остати руска земља.
„Украјина никада није имала никакво законско право на Крим. Она је била и заувек ће остати руска земља. Полуострво, чак и када је Кримска област предата Украјини 1954. године, није искључено из граница Руске Федерације, као што је то захтевао Устав СССР, РСФСР и УССР. Стога је и предаја полуострва заправо била незаконита“, рекао је Константинов у интервјуу за Спутњик.

Према његовим речима, у Украјини се 2014. године догодио крвави државни удар.

„У украјинском друштву још увек не постоји свест о том злочину који се догодио“, рекао је Константинов.

Он је додао да је поновним уједињењем са Русијом на Криму наступио мир и спокој, а локално становништво добило гаранције безбедности.

Поглед на Бахчисарај - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Крим: Кулебина три стуба за повратак полуострва чека фијаско

„Главно је да су се Кримљани вратили у свој цивилизацијски простор, у своју домовину... Кримљани више не морају да се боре и бране руски језик и своју историју, не морају више ништа никоме да доказују. Ми смо код куће“, констатовао је парламентарац.

Промене на Криму

Према његовим речима, за протеклих седам година на Криму су се догодиле велике промене.

„Неколико пута су повећана социјална давања и плате у региону. Граде се путеви, обданишта, оживљавају села. Изграђени су велики објекти – Кримски мост, међународни аеродром у Симферопољу, ауто-пут ‘Таурида’. Становништво од краја Другог светског рата не памти такву количину инфраструктурних објеката који се тренутно реализују на Криму... Кримљани са оптимизмом гледају у будућност. Главни корак у свом животу већ су предузели када су се вратили у домовину“, закључио је Константинов.

Крим ове недеље обележава седму годишњицу поновног уједињења са Русијом. Главне свечаности планиране су за 16. и 18. март и одржаће се под слоганом „Кримско пролеће – седам година код куће“.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала