Москва упозорила Кијев: Покушај Украјине да врати Крим сматраће се агресијом на Русију

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаУчесници мото-параде у част годишњице кримског референдума у Симферопољу
Учесници мото-параде у част годишњице кримског референдума у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Сви напори Кијева да врати Крим Украјини су нелегитимни и биће схваћени као агресија на субјекте Руске Федерације, Москва позива на поштовање легитимног избора становника полуострва, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Сви напори Кијева да врати Крим су нелегитимни и не могу се схватити другачије него као претња агресијом на два конститутивна ентитета Руске Федерације. Још једном подсећамо да ћемо учешће свих држава и организација у таквим дејствима, укључујући иницијативе Кримске платформа, сматрати као непријатељски корак према Русији, као директно задирање у њен територијални интегритет“, наводи се у коментару Захарове на сајту Министарства спољних послова.

Према њеним речима, „приближавање седме годишњице поновног уједињења Крима са Русијом не даје мира украјинским лидерима“.

„Прошле недеље је министар спољних послова Дмитриј Кулеба објавио о нека три ‘стуба’ на којима ће се градити политика ‘повратка’ Крима и Севастопоља. То је нова стратегија ‘деокупације’ коју је усвојио Савет за националну безбедност и одбрану, иницијатива Кримска платформа и ‘обнављање међународног права’. Може се са сигурношћу рећи да на тако климавим ‘стубовима’ нећете дуго издржати“, рекла је Захарова.

„Никакве "стратегије" за рад испод жита против становника Крима, укључујући санкције и водену блокаду, не могу да врате поверење у њих (Кијев). Никакве платформе за дискусију са другим земљама о фантомском болу Кијева неће убедити Кримљане да промене своју одлуку са референдума из 2014. године. Никакви разговори о наводном кршењу међународних норми не могу укинути њихово легитимно право на самоопредељење“, нагласила је она.

Како је саопштила Захарова, кијевске власти под заштитом својих западних ментора крше међународно право.

„Њихова политика тоталне насилне украјинизације, подстицање неонацизма, кршење језичких, културних и образовних права националних мањина и грађана који говоре руским језиком, борба са неистомишљеницима, пропаганда русофобије, чишћење информационог простора – све ово удаљава Кијев, не само од руског Крима, већ и од региона и грађана саме Украјине“, нагласила је она.

„Позивамо Украјину, као и друге државе које подржавају украјинске "иницијативе", да поштују легитимни избор становника Крима и поштују територијални интегритет Русије“, нагласила је Захарова.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала