Сутра ступа на снагу продужење европских санкција Русији због Украјине

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Резолуција Савета Европске уније од 12. марта о шестомесечном продужењу санкција против Русије објављена је у „Службеном листу“ ЕУ. Одлука ће ступити на снагу 16. марта.

Како је прецизирано, санкције се продужују против бројних физичких и правних лица због „подривања територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине“.

„Та одлука ступа на снагу следећег дана након објављивања у 'Службеном листу' ЕУ, односно 16. марта“, саопштено је у документу.

Санкције предвиђају ограничења путовања у земље ЕУ, замрзавање финансијске имовине и забрану пружања новчаних средстава или других економских ресурса особама укљученим у санкциони списак.

У документу такође пише да ће се актуелне ограничавајуће мере и даље примењивати на 177 физичких лица и 48 правних лица.

„Ова одлука ће се примењивати до 15. септембра 2021. године“, наведено је у документу.

Прошли пут су ограничавајуће мере продужене у септембру 2020. године. Индивидуалне санкције ЕУ у вези са украјинском ситуацијом су први пут уведене 17. марта 2014. године.

Подсетимо, у Минску су 12. фебруара 2015. године одржани преговори лидера држава „нормандијске четворке“. Мински споразуми за решавање ситуације на истоку Украјине предвиђају прекид ватре, повлачење тешког наоружања са контакт линије и уставну реформу чији би кључни елементи требало да буду децентрализација и усвајање закона о посебном статусу Донбаса.

План још увек није испуњен, јер украјински политичари непрекидно одлажу његову примену и чак изјављују да он има само саветодаван карактер, а не и обавезујући. Руски став је да не постоји алтернатива Минским споразумима. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала