Одложено саслушање према жалби Наваљног, одлука 22. марта

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаРуски блогер Алексеј Наваљни током суђења
Руски блогер Алексеј Наваљни током суђења - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Суд у Москви најавио је паузу до 22. марта у процесу по жалби блогера Алексеја Наваљног на одбијање истражитеља Главног војног истражног одељења Истражног комитета Русије да спроведе процедуралну проверу ситуације са његовим наводним тровањем, јавио је дописник Спутњика из сале 235. гарнизонског војног суда.   
„Најављена је пауза у заседању до 11. марта 22. марта. Биће примедби странака и одлуке“, рекао је судија Андреј Толкаченко.

Судија је раније данас објавио да је Наваљни одбио да учествује на заседању суда путем видео-везе из затвора у Покрову, а истражитељ и тужилац затражили су да се жалба одбаци.

Како следи из докумената које је на друштвеним мрежама објавио адвокат Фонда за борбу против корупције Алексеја Наваљног, Вјачеслав Гимади, представник Наваљног жали се на „нечињење истражитеља“ у вези са разматрањем његове молбе након хоспитализације Наваљног. У тој молби представник Наваљног затражио је покретање кривичне истраге о тровању.

У документима се наводи да је молба предата главном војном истражном одељењу Истражног комитета Русије након што је Наваљни за тровање оптужио агенте Федералне службе безбедности (ФСБ).

Међутим, војни истражитељ је сматрао да молба „не садржи конкретне информације о околностима које указују на знаке кривичног дела у поступцима припадника ФСБ Русије“, те стога нема основа за проверу. Фонд поднео суду жалбу на нечињење истражитеља који је донео ову одлуку.

Подсетимо, Алексеју Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала