Александар ће гледати на Николаја: Руски вајар прави нови споменик у Београду?

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЗаменик градоначелника Београда Горан Весић у Москви са руским вајаром Александром Рукавишњиковим
Заменик градоначелника Београда Горан Весић у Москви са руским вајаром Александром Рукавишњиковим - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се у Москви са вајаром Александром Рукавишњиковим, са којим је разговарао о реализацији два нова пројекта - уређењу концептуалног парка на Дорћолу, који ће бити уређен по узору на парк „Гуељ“ у Барселони, и подизању споменика Александру Карађорђевићу у центру Београда.

Нови парк ће бити смештен поред комплекса „Марина Дорћол“, а испред старе термоелектране „Снага и светлост“ и простираће се на површини од 6.600 квадратних метара. 

Отварање парка на Дорћолу до пролећа идуће године

„Ми ћемо у наредних месец-два усвојити План детаљне регулације за тај део града и почећемо да радимо линијски парк на месту где је некада ишла пруга, а предвиђено је да термоелектране `Снага и светлост` буде намењена култури, образовању и уметности, тако да ћемо заједно са Владом Републике Србије кренути у реконструкцију те централе и ту ће бити премештен Музеј Николе Тесле“, рекао је Весић.

Он је напоменуо да тренутно Музеј „Николе Тесле“ има 300 квадрата и да га годишње посећује 120.000 људи, док ће на новој локацији имати скоро 10.000 квадратних метара.

„Испред тог музеја, до реке, биће уређен тај парк, а Александар Рукавишњиков је предложио да тај парк ради са младим српским и руским вајарима, као и вајарима из других земаља света, које он познаје, а који су млади и талентовани. Тако да ће то бити не само његово дело, него и тих младих вајара који ће моћи много тога да науче“, рекао је Весић.

Весић је открио и да Рукавишњиков намерава да отвори своју академију у Београду, чиме ће омогућити нашим вајарима да уче од једног од најбољих на свету.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићДелагација из Београда на састанку у Москви поводом уређења парка на месту садашње марине Дорћол
Александар ће гледати на Николаја: Руски вајар прави нови споменик у Београду? - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Делагација из Београда на састанку у Москви поводом уређења парка на месту садашње марине Дорћол

Након постигнутих договора у Москви, Рукавишњиков, који је и аутор споменика Стефану Немањи, поново ће посетити Београд како би погледао простор и направио концепт уређења парка.

„То ће бити савремене скулптуре, потпуно другачије од споменика Стефану Немањи. Мислим да ће се наши људи који Рукавишњикова гледају кроз споменик Стефану Немањи врло изненадити, јер он је заиста велики вајар, који има врло широк дијапазон интересовања и веома је успешан радећи различите скулптуре. Биће то велика атракција за Београд“, нагласио је Весић.

Весић је изразио наду да ће нови парк бити отворен већ на пролеће идуће године и оценио је да ће то бити најпосећенији парк у Београду.

Краљ Александар ће гледати на Николаја Другог

Што се тиче споменика Александру Карађорђевићу, како је навео Весић, очекује се да Рукавишњиков пошаље своје идеје одбору, који је основан на нивоу Владе, а потом ће одбор одлучити да ли ће направити конкурс или ће позвати одређеног вајара директно.

„Оно што је дефинитивно јесте да ће се споменик налазити између два двора, Старог двора и Новог двора, тј. Скупштине града и Председништва Србије“, рекао је Весић.

Рукавишњиков је оценио да се ради о „озбиљном предлогу“. Иако је, како је рекао, тешко на мапи све видети, чини му се да ће парк бити добро лоциран.

„Мени је то веома интересантно, јер одавно маштам о томе да уредим парк“, рекао је Рукавишњиков.

Када је рећ о споменику Александру Карађорђевићу на коњу, Рукавишњиков је рекао да је њему интересантно да направи такав споменик, а посебно га радује што ће направити споменик српском краљу, чији му се изглед веома допада.

„Ја ћу направити статуу на коњу са постаментом, док ће у позадини колонаду и скулптуре војсковођа радити мој друг Зоран Ивановић, фантастичан српски скулптор“, додао је Рукавишњиков, напомињући да ће на том пројекту радити и двојица архитеката, српски и руски.

Рукавишњиков је навео да је видео споменик Николају Другом у Београду и да му се веома допао, а да ће споменик Александру Карађорђевићу бити у близини и да ће гледати један на другог.

На опаску Спутњика да нас је Споменик Стефану Немањи изненадио величином и питање чиме ће нас изненадити споменик Александру Карађорђевићу, Рукавишњиков је одговорио да „изненађивати величином није увек добро“, иако сматра да је споменик оснивачу српске државности одговарајуће величине и да се добро уклопио у амбијент.

„Што се тиче Карађорђевића, договорили смо се да он не буде виши од 12 метара, заједно са постаментом“, открио је Рукавишњиков.

Задатак је, додао је он, да направи скулптуру за коју ће бити видљиво да је израђена почетком 21. века, а да истовремено сачува дух 20. века.

У томе је, како је рекао, главно умеће.

„То сам покушао и са спомеником Немањи, а на вама је да судите да ли сам у томе успео“, рекао је Рукавишњиков.

У видеу погледајте шта је руски вајар говорио о споменику Стефану Немањи након његовог отварања у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала