Апсолутно безбедан и ефикасан: Све што треба да знате о новом руском леку против короне – „Мир 19“

© Фото : Federal Biomedical AgencyЛабораторија ФМБА Русије
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Нови јединствени руски препарат „Мир 19“ примењиваће се путем инхалације и блокираће размножавање вируса корона, изјавио је директор Института за имунологију Федералне биомедицинске агенције (ФМБА) Русије, имунолог Муса Хаитов. 

Према његовим речима, „Мир 19“ је успешно прошао фазу претклиничких испитивања, а сада се приводи крају прва фаза његових клиничких испитивања. Научник је истакао да је антивирусна ефикасност лека висока и да је он безбедан. Како је рекао, уз повољан развој догађаја, регистрација лека очекује се већ ове године.

Шта је „Мир 19“ и како делује?

Хаитов је за „РТ“ објаснио да Институт за имунологију ФМБА, творац новог препарата, развија етиотропни лек који непосредно блокира репликацију, репродукцију САРС-ЦоВ-2, вируса који узрокује ковид 19. Како је рекао, препарат је специфичан и делује на основу механизма интерференције РНК.

Истовремено, имунолог и експерт за фармацеутско тржиште Николај Крјучков је за „Комсомољску правду“ изјавио да се може рећи да је „Мир 19“ развијен на основу технологије ометајућих РНК (сиРНА) која се одавно проучава за њихову могућу терапијску употребу. Према његовим речима, то су мале дволанчане РНК (20-30 парова нуклеотида). Оне се производе тако да би у телу почеле да блокирају циљане мРНК, на основу којих долази до синтезе одређених протеина, на пример вирусних. На тај начин, у теорији је могуће блокирати синтезу одређених протеина у ћелијама, каже експерт.

Годишња конференција руског председника Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
Путин: Русија озбиљно напредовала када је реч о противотрову од вируса корона

Како је објаснио, ако се препарат уводи кроз респираторни систем, онда те РНК продиру у слузницу и ступају у интеракцију са такозваном матричном РНК и блокирају синтезу одређених протеина ─ на пример, протеина вируса САРС-ЦоВ-2. Када је особа болесна и када се вирус активно размножава, неопходно је убацити ометајуће РНК у ћелије на такав начин да се заустави синтеза његових протеина. То је оно на шта је лек усмерен, истакао је Крјучков.

Висока антивирусна ефикасност и безбедност

Хаитов је истакао да је методологија стварања лекова заснованих на механизму интерференције РНК прилично сложена.

„Уз помоћ постојећег софтвера бирамо разне молекуле малих ометајућих РНК, почели смо од 15.000 варијанти. Затим смо, корак по корак, одбацивали мање ефикасне варијанте, остало је око 15 варијанти молекула. Започели смо претклинички рад са њима, развили јединствено средство испоруке на пептидним молекулима. Након тога смо већ створили двокомпоненти препарат“, објаснио је он.

Имунолог је говорио и о ефикасности и безбедности новог лека.

„Показали смо најпре у ћелијској култури да је веома ефикасан у смањењу репликације САРС-ЦоВ-2, а затим смо на примеру хрчака показали да лек има високу антивирусну ефикасност“, истакао је имунолог.

Хаитов је нагласио да је Федерална биомедицинска агенција показала да „Мир 19“ припада класи нискотоксичних једињења, односно да је апсолутно безбедан.

Такође је подсетио да је ФМБА добила дозволу за спровођење клиничких испитивања 30. децембра 2020. године и да су она у току. Како је рекао, тренутно завршавају прву фазу ─ тестирање безбедности. Очекује се да ће она бити завршена средином марта и да ће затим прећи на другу фазу испитивање ефикасности препарата на пацијентима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала