„Кво вадис, Аида?“ у трци за Оскара, за црно-белу драму „Менк“ највише номинација

© AP Photo / Chris PizzelloСтатуе Оскара
Статуе Оскара - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Пратите нас
Америчка академија за филмску уметност и науку објавила званичну листу номинација за награду Оскар, на којој се налази и филм „Кво вадис, Аида?“ редитељке из БиХ Јасмиле Жбанић. Филм „Менк“ Дејвида Финчера освојио је највише, укупно 10 номинација.

Филм Жбанићеве о дешавањима у Сребреници номинован је у категорији за најбољи страни филм, заједно са филмовима „Још једна рунда“ из Данске, „Бољи дани“ из Хонгконга, „Колектив“ из Румуније и „Човек који је продао своју кожу“ из Туниса.

Номинације за Оскара путем видео-позива из Лондона објавили су глумица Пријанка Чопра и певач и глумац Ник Џонас.

Први пут у историји Оскара — две жене, Емералд Финел и Клои Џао, ушле су у трку за титулу најбољег редитеља. Друштво им праве џентлмени Дејвид Финчер, Томас Винтерберг и Ли Ајзак Чанг.

Холивудска биографска прича о Херману Манкјевичу, коаутору сценарија за један од најбољих филмова свих времена „Грађанин Кејн“, освојила је главне номинације за престижну награду — за најбољи филм, режију, главну мушку улогу — добио је Гери Олдман.

По шест номинација, припало је породичним драмама „Отац“ и „Минари“, друмском филму „Земља номада“, историјској драми о суђењу Чикашкој седморци, драми једног музичара „Звук метала“ и историјској политичкој драми „Јуда и црни месија“.

Осим Герија Олдмана, у категорији главна мушка улога су сер Ентони Хопкинс, Риз Ахмед, Стивен Јан и Чедвик Боузмен постхумно. За главну женску улогу фавориткиње су Вајола Дејвис, Ендра Деј, Ванеса Кирби, Френсис Мекдорманд и Кери Малиган.

Овогодишња церемонија доделе награде Оскар биће одржана 25. априла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала